to CHOSE with a REASON

Alhamdulillah...
Hari ni dah masuk haru ke-12 kite berpuase ye? Moga2 ibadah yang kite kerjakan akan mendapat balasan yang baik daripada Allah s.w.t. Dan semoga dengan ibadat2 itu, iman kite akan bertambah hebat dan teguh untuk menghadapi rintangan2 dari segala aspek di masa hadapan. InsyALLAH.

Kali ni, pakcik nak ckp sesuatu..
Hurm..ni mmg perkara biase nk ckp, tp rase2nye patut kite pikir..
MMU..apekah itu?? Money Making University? Manyak Misai University? Memang Mahal University? Bwahahaha!! Ape2 org ckp pun, itulah pandangan orang2 "tertentu" kpd MMU nih. Berdasarkan pencapaiannye, MMU mmg tidak dinafikan antara universiti yg baik, mapan, berkesan, cemerlang dan terbilang di Malaysia..hehe. (idop mmu!!) Tapi, seiring dengan pencapaiannye, MMU jugak antara universiti mahal, jerut tengkak dan ikat perut di Malaysia..huhuhu. (antara reason ialah yurannye).

Yang nak dijadikan cerita..ade salah seorang member aku (yang sekarang ni tahun asas) nak quit MMU sbb tak sanggup bayar fees die. Kesian tak?? Bukan tak dpt loan, PTPTN ade..tapi mmg menirap kalo duk kat sini dgn loan tu (die cakap). At least kena jugak mintak dari mak, ayah..nak blanje2 lain. Hari2 makan nasi+telur+sardin..kadang2 je kuar..tu pun sbb member beriya2 sgt ajak kuar. Ape2 "belongings" die..murah2 je. Contohnye, laptop die, beli dari bangku sekolah lagi (yang murah lew..jenama apetah)...sampai sekarang, rosak cane pun, guna yg tu jugak. Hurm..sbnrnye selain dari reason masalah kewangan, masalah lain ade gak katenye.. susah nak adapt, belajar susah dan sebagainye. Tapi yg aku rase kesiannye sbb main reason ialah fees MMU mahal sgt..sampai mak, ayah die sndiri bagi nasihat suruh belajar kat lain.

So sekarang sape salah?? MMU atau budak tu? Ya..tuan2 dan puan2, hantar undi anda kpd MMU<>ya@tidak<>36550. Undi ye? Jangan tak undi..hahahaha...

Hmm..orang ckp, kalo dah tahu mahal, buat ape susah2 nak masuk MMU jugak? Nanti bikin susah je..Orang ckp lagi, kalo budak2 PTPTN lain boleh survive, knape engko tak boleh?? Tapi aku agree yuran MMU mahal..bolehlah terima...sbb bagi aku, "bersusah2 dulu, bersenang2 kemudian" dan "berkorban apa saja, just for study". Meskipun begitu, ade certain2 things yang mmg tak boleh paham knape certain2 things tu expensive di MMU (fees, car sticker and so on). MMU..oh MMU.. Dan kepada member aku tadi, only you know what is right for yourself. Make a good decision boy! You are the one who chose the path of your future. Others are only "ingredient" to make you to be more wiser.

Cut!



Kucing pun baca buku


Final examination is just around the corner. Sekarang ni, sume dah jadi busy dgn study masing2. Ade yg sampai demam la..hahaha. Jangan tensi2..rileks..makanlah Kit Kat. Ops...pose lak...haha. Ni sume dugaan..hadapilah dengan sebaiknya. Jagalah kesihatan kite..semoga dapat kita memberi komitmen 100% for final nanti. Bangunlah rakan2 seperjuangan, life has to move on no matter what happen in life. Goog Luck for Ramadhan and final. Ganbatte ne!

Wassalam..

3 comments:

wawanafa ;) said...

waaa~
atOok kasi nasihat la..
uhuk2~:p
dh reg. course??
sy dah slamat..alhamdulillah :)
exam2!!
bg tips utk rajin blaja kat sy atOok..
huhu~

.::aMaD::. said...

dah register..hue2
tipsnya..kena wat baik,
tolong menolong..
bulan Ramadhan ni..lagilah elok..
oleh itu,
silelah blanje roti john satu~
hehehe~

~rukia_chan said...

byk dugaan yg akan kita tempuhi dlm hidup, dan dugaan itulah yg akan mendewasakan kita. mengajar kita untuk menilai, menimbang, dan bertindak dgn sewajarnya.

dugaan juga memantapkan iman, spaya tidak rapuh dan runtuh walau sekuat mana badai yg dtg melanda dan menghempas.

Dlm Al-Furqan dh tertulis :
" apakah manusia mengira bahawa mereka telah beriman hanya dengan mengatakan , "kami telah beriman" , sedangkan mereka tidak diuji? "
~29:2

p/s : gd luck for finals! finals pon dugaan jugak tuh..heh