N.a.s.i.h.a.T

eee..sejuk~
Pagi yg start ngan hujan..udara sejuk, nyaman2 dan study2. :D

Antara nasihat pakcik kpd yg akan hadapi finals nnt:
  1. Jangan ngadap pc banyok sgt na..jgn tgk cite, dgr lagu banyok2..tapi sebaliknye, banyak2kan dgr bacaan al-quran, zikir..dsb
  2. Engko tido lewat bebenor nak watpe? Bek tido awai..besok bgn awai. Baru fresh..sbb die besttttt! Hehehe..
  3. Yang ko duk pikir masalah2 yg tak kaitan watpa? Nak kena sekeh ka?? Fokus la kat study anda.. "one small step we make today would be a big step we have tomorrow".
  4. Subjek susah? Haa..tanya la membe. Takpon kalo rajen sgt, p tya lecturer.
  5. Try to think positive.Hmm..dlm aktiviti kite seharian, terutamanya bulan Ramdhan ni..ingat nih, simple but so meaningful " buat baik kena selalu, buat jahat jangan sekali". Jagalah tingkah laku kite, ketawa kite, blanje kite dsb...jadilah dermawan sket. :D
Jadi, sama2lah kite meningkatkan CGPA kite. Study has never ending. Amiklah kebaikan2 yg terdapat di bulan Ramadhan nie. Semoga kite sentiasa dirahmati-NYA. Amin....cam kate melody "tingkatkan prestasi, kurangkan kontroversi" sazzss...

to CHOSE with a REASON

Alhamdulillah...
Hari ni dah masuk haru ke-12 kite berpuase ye? Moga2 ibadah yang kite kerjakan akan mendapat balasan yang baik daripada Allah s.w.t. Dan semoga dengan ibadat2 itu, iman kite akan bertambah hebat dan teguh untuk menghadapi rintangan2 dari segala aspek di masa hadapan. InsyALLAH.

Kali ni, pakcik nak ckp sesuatu..
Hurm..ni mmg perkara biase nk ckp, tp rase2nye patut kite pikir..
MMU..apekah itu?? Money Making University? Manyak Misai University? Memang Mahal University? Bwahahaha!! Ape2 org ckp pun, itulah pandangan orang2 "tertentu" kpd MMU nih. Berdasarkan pencapaiannye, MMU mmg tidak dinafikan antara universiti yg baik, mapan, berkesan, cemerlang dan terbilang di Malaysia..hehe. (idop mmu!!) Tapi, seiring dengan pencapaiannye, MMU jugak antara universiti mahal, jerut tengkak dan ikat perut di Malaysia..huhuhu. (antara reason ialah yurannye).

Yang nak dijadikan cerita..ade salah seorang member aku (yang sekarang ni tahun asas) nak quit MMU sbb tak sanggup bayar fees die. Kesian tak?? Bukan tak dpt loan, PTPTN ade..tapi mmg menirap kalo duk kat sini dgn loan tu (die cakap). At least kena jugak mintak dari mak, ayah..nak blanje2 lain. Hari2 makan nasi+telur+sardin..kadang2 je kuar..tu pun sbb member beriya2 sgt ajak kuar. Ape2 "belongings" die..murah2 je. Contohnye, laptop die, beli dari bangku sekolah lagi (yang murah lew..jenama apetah)...sampai sekarang, rosak cane pun, guna yg tu jugak. Hurm..sbnrnye selain dari reason masalah kewangan, masalah lain ade gak katenye.. susah nak adapt, belajar susah dan sebagainye. Tapi yg aku rase kesiannye sbb main reason ialah fees MMU mahal sgt..sampai mak, ayah die sndiri bagi nasihat suruh belajar kat lain.

So sekarang sape salah?? MMU atau budak tu? Ya..tuan2 dan puan2, hantar undi anda kpd MMU<>ya@tidak<>36550. Undi ye? Jangan tak undi..hahahaha...

Hmm..orang ckp, kalo dah tahu mahal, buat ape susah2 nak masuk MMU jugak? Nanti bikin susah je..Orang ckp lagi, kalo budak2 PTPTN lain boleh survive, knape engko tak boleh?? Tapi aku agree yuran MMU mahal..bolehlah terima...sbb bagi aku, "bersusah2 dulu, bersenang2 kemudian" dan "berkorban apa saja, just for study". Meskipun begitu, ade certain2 things yang mmg tak boleh paham knape certain2 things tu expensive di MMU (fees, car sticker and so on). MMU..oh MMU.. Dan kepada member aku tadi, only you know what is right for yourself. Make a good decision boy! You are the one who chose the path of your future. Others are only "ingredient" to make you to be more wiser.

Cut!



Kucing pun baca buku


Final examination is just around the corner. Sekarang ni, sume dah jadi busy dgn study masing2. Ade yg sampai demam la..hahaha. Jangan tensi2..rileks..makanlah Kit Kat. Ops...pose lak...haha. Ni sume dugaan..hadapilah dengan sebaiknya. Jagalah kesihatan kite..semoga dapat kita memberi komitmen 100% for final nanti. Bangunlah rakan2 seperjuangan, life has to move on no matter what happen in life. Goog Luck for Ramadhan and final. Ganbatte ne!

Wassalam..

RamaDhan - I LoVE

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

"Ahlan Wasahlan Ramadhan kareem"

Alhamdulilah..sekali lagi kita telah memasuki bulan yang mulia dan penuh berkat ini - Ramadhan. Tidak payah mengungkapkannya lagi, kita tahu setiap ibadah yang kita lakukan walaupun sedikit mana sekalipun, ganjaran pahala yang kita perolehi sangat banyak. Oleh itu, sama2lah kita memperbanyakkan amal ibadah.. kata jauhari "Beribadatlah kita dibulan Ramadhan ini seolah2 ini adalah Ramadhan yang terakhir bagi kita. Hargailah setiap detik dibulan ini dengan melakukan sebanyak mungkin perkara2 yang baik seiring dengan hati yang ikhlas dan takut mengadap-NYA".



Kalau dulu mungkin kite ade salah silap ngan sesaper, mintalah maaf. Andai dulu kita selalu memikirkan keduniaan, kurangkanlah.. sesungguhnya berkat dibulan Ramadhan ini sangat banyak. Malam Lailatul Qadar...usahakan. Jangan malas nak beribadat.


____________________________________________________________________


Hmm...final exam dah dekat. 3 minggu rase macam dekat. Persediaan masih belum buat... kena rajin..huhu. Tapi setakat ni..aku rase boleh study tapi semangat tu tak ade sangat. Sekadar study je.. tapi takde perasaan nak study "mati2an". H0h0!

Juga..aku maleh nak pikir pasal benda lain..rase cam takde mase/ruang nak pikir masalah2 orang lain..dan masalah2 yang tak penting. Everything is going plain....zzzzz... Maybe Ramadhan kott..tenang and steady.

Tapi aku teringatkan kat salah seorang "member" aku yang aku kenal kat hospital. (apakah??)
Hari tu ujan...kalau member aku yg sorang lagi tu tak kenalkan aku kat die, tak kenal la...ape lagi? Haha.. But..I hope she's doing well...



Selamat Berpuasa~Buang yang keruh, ambil yang jernih. Yang buruk itu datang dari kelemahan kita sendiri dan yang baik itu datangnya daripada Allah s.w.t. Marilah perbanyakkan ibadat..

Wassalam wbt...

current issue!!

Huwaaa....

Laptop aku rosak wei!! Huhuhu..hari tu kena air hujan..cam dah kena rendam dalam air dah...
Tula..sape suruh tak tutup tingkat?? Skg sape yg susah? Aku jugak..huhu... Bayangkan duk kat mmu takde laptop/pc..mmg boring la..huwaaa.....

Sape ade nak recommend laptop murah ke...ape ke..bantuan anda amat dialu2kan..thanks!

^i CaRe aBOuT mY FRieNDs^

[aLOnEs] - aQUa TiMEz

Your fragile, folded wings
Are just tired from the pure blue sky
You don't have to force your smiles for anyone
It's okay to smile... for yourself

That lonely feeling keeps creeping up on me
A single candle still burns inside
There shouldn't be an expensive chandelier in a wild place like this
Can I really bury it all with empty words?
I don't even know anymore...

As long as we can swim freely in our dreams
We won't need that sky anymore
Even if you can't let go of the past
I'll still be there to meet you tomorrow

Your fragile, folded wings are just tired from the pure blue sky
You don't have to force your smiles for anyone
It's okay to smile... for yourself....

Download this song here

Dedicated to my FRIENDS and I, to think that friends are most valuable treasure, that we rely on them, and so they are. The fear of losing them arises as we confuse about ourselves in terms of searching the path in life, and that makes us do not appreciate them. Some of us having the attitude- being friends for certain intension/purposes on certain friends, but on the other hand, we never look at those friends who really care and concern about us. We forget, abandon, and most of all, we do not appreciate them. Just imagine it by your self...

ps: thanks 4 da editor..hehe