My Journey as a Hockey Player

Aku start main hockey time aku form 1. Under my first coach, "pak" aku belajar cara pegang kayu hoki. Cara memukul dengan tepat dan score! Pak byk bagi stamina building. Tekan tubi, lari sekeliling padang, macam2 lagi lah. Semua stamina building tu ditingkatkan dari hari ke hari. Spt tekan tubi contohnye, hari ni 20. Besok 30, lusa 40..tapi taklah hari2 naik. Mau pengsan kat situ gak la. Hahaha. Taktikal die bagi penekanan last sket.

Tapi yang aku sedar, mmg stamina kena tinggi. Barulah fit and can catch up with the game pace. Tapi kejap je die ajar..sbb mase aku form 2, ade cikgu sejarah aku gatal2 amek alih. Die tak tau ape. Yg tau nak bg arahan je. memang kitorang "jem" abes la! Pencapaian terbaik team sekolah aku time aku main tu ialah third place dlm kejohanan daerah. Tapi aku jadi pemain gantian je. Hehehe..

Time aku form 4 & 5 aku kat mrsm. Tahu tak kawan2? Hoki lelaki takde! Hoki perempuan ade sangat! Ceh! Berkubur bakat aku. Chewah~ Ngeh3..

Masuk mmu. Yeay! Ade hoki. Hepinye. Aku pun masuklah team hockey mmu. From my first year lagi tau. Kat sini ade coach namenye Mr. Bala. Sape kenal? Angkat tangan! Budak2 hoki mmu mesti kenal. Hehehe. Setakat aku training ngan die. Takde stamina building gila2 lah. Sikit2 je. Kadang2 tak buat langsung. Passing bola sket, pastu terus match. Yang dah teror main hoki boleh la. Ade kawan2 aku yang wakil daerah la, negerilah. Bolehla..tapi aku? Takpe. Aku main je! Mula dari bawah. Lame2 ok lah.

When I was in my first year, kejohanan first sekali yg aku sertai ialah Inter-faculty. Of course lah aku main untuk Fosee. Kitorang junior wei. Kena belasah la ngan team2 yg senior. Hehehe. Pastu aku pergi ke Usm penang, masuk Kejohanan hoki kat sana. Tak kemana pun team mmu. Yela..lawan yang teror2 sume. Uniten, TNB, byk lagi lah. Time tu tau tak aku jadi ape? Aku jadi substitute je! Kuang3~

My Hockey Stick

My second year. Aku tak aktif sgt. Tak masuk ape2 pun kejohanan. When I was in third year, kejohanan yang aku masuk, yang kat Usm tu lah. Masum ade. Tapi tak pernah masuk. Yela. Buat time sem 3. Dah la busy. Hmm..setakat itu sajalah my journey as a hockey player setakat ini. Now, I'm in the 4th year. How would it be for this sem? Nak main lagi ke? Ntah. Sekarang ni tengah pikir nak main lagi. Nak lebih baik dari previous. Mungkin juga tahun last aku mempunyai kesempatan untuk bermain hoki..kat mmu nih. Yela..nanti bile dah final year, busy lah. Industrial training, final year project.

Inspired by a football quote by adidas:
"Don't try to be a new Kaka or new Messi.
Because you cannot be. You cannot be the new.
You must be yourself!!"

5 comments:

~rukia_kuchiki said...

haa.. apa lg..register la utk mmu olympics..

time nih la nk tunjuk skill sbg hockey player..ehe

p/s : kalo team ko dpt 1st place, aku blanje eskrim cornetto.. janji!!

::aMaD:: said...

mmu olympics tu ade hoki ke?
hehehe

p/s:masalahnye nak dpt 1st place mcm mimpi yg susah sgt2.pastu ko blanje eskrem je!kalo pizza ke,secret recipe ke..boleh la.hehehe

Ryfo said...

isk isk rindu siot zaman kita 1st 1st main hockey kt mmu duluu!

::aMaD:: said...

mmg la..
zaman junior kte!mane leh lupe!
janji kite nak jd senior team xkesampaian..sume dah berpecah..
hidop hoki!

little star said...

i love hockey the beri beri much~