Sony - A Japanese Company

Kali nih mau cite pasal tempat kerjaku.

Sony mempunyai byk cawangan kat m'sia nih. Setiap cawangan, specialized dlm satu o dua product je. Contohnye kat tempat aku (nama penuh company aku ialah Sony EMCS (M)) specialized dlm producing LCD TV ngan DVD Player je.

Kat tmpt aku die pggl South Plant, sbb ade 1 lagi Sony dkt situ (dlm 5 mnt nek kete, tepi Denso, nmpk dr highway) iaitu North Plant. Ok, dlm producing each product, ade masing2 nyer department. Untuk LCD TV je dah ade byk.

At Workshop!

Department aku ialah mechanical department yg hanya concern ngn LCD TV je, DVD Player nye mechanical department ade jugak (tp msg2 tak kacau urusan msg2 la).

Mesti ramai duk pikiq, apalah mechanical kaitannya dgn TV kan? Pelik sungguh. Betol3. Aku sendiri time accept offer rase pelik. Nak tau ape tugas2 aku kat situ? Hehehe. Sabor2..later citer..

I'm here!

Salam and good evening.

Malam ni aku rasa banyak nak taip menaip. Baca2kan ye =D

Internet.

Hauhau..aku guna broadband maxis ni! Device die warna hitam, mcm router streamyx, so basicly kene ada power supply lah. Tapi semalam line tak clear, ini punya malam ok. Hmm..sbb? Kata tauke kedai, die bergantung kepada kawasan jugak dan ada time laju, ada lembab, ada takde langsung (macam tu pulak dah). For your info, these are the details:

Max speed (as claimed by tauke): 3.6mps
Price/month: RM 88 (pay after 1 month of usage)
Registration: RM100 (refundable if return the device within 7 days of use)
Contract: No
Requirement: Power Supply
Download limit/month: 4Gb only

Kepada yang berminat tu, pikiq2 la.. aku tak tau nak ckp ok ke tak, sbb baru 2 hari gune! Muahahaha.

____________________________________________________________________


Industrial Training.


Wow! Manyak mau celita neh. Tapi sket2 k. Hmm.. first nak cite psl ID card. Setiap pekerja ade sebijik. Kene tap kat machine bile nak masuk o kua keje. So org akan tau la bile exactly kite masuk/balik keje. Start keje pukol 8. Tapi at least 7.50 dah masuk. Sebab ada senaman pagi. Senaman tu wat kat opis je, siap ade pembesar suare lagi (adehh..mcm dak sekolah lak). Lps tu kol 8 start morning meeting everyday (cite ape ko wat semalam n plan arini). Lepas tu bekerjalah anda.

Habis keje lak pukol 5.30pm. Kalo korang nak keje over time (OT), leh je.. dan OT akan dibayar gajinya. Tapi kalo masuk keje lwt o kua awal, gaji akan dipotong. Ponteng2 tak dibenarkan ye. Kalo nak cuti pon kene apply online, bgtau reason. Kalo ponteng suke hati, mmg imej ko buruk disisi bos anda. Dan evaluation anda pasti agak teruk.

Apa yang penting? Displin ok (takla strict sgt), kerjasama boleh jugak masuk..hehe.

my ID card (poyo?)


Banyak lagi nak cite sbnrnye. Tapi len kali jela k..hehe. Thanks 4 reading. I really2 appreciate that. Dan kepada kwn2 kat mmu, amacam result sem lepas? Ok lah kan? Emm..semoga anda semua tabah menghadapi dugaan sem ni lak.

Good luck! (^_____^)

Small Update!

Sudah lame tidak ada internet!
Akhirnya aku guna broadband daily celcom..hehehe.

Neway, result dah kua. Alhamdulillah..pass n score =D

Skg bz praktikal di Sony EMCS Bangi~