Cadangan untuk HANDPHONE terbaik?

Hai semua!
Sekarang saya hendak memilih handphone sesuai untuk diriku, tetapi agak bingung yang mana terbaik. Okay, pendek cerita, ada 3 jenis handphone yang saya agak minat. Tetapi semuanya jenama Samsung.
1. SAMSUNG CORBY



2. SAMSUNG STAR 3G

 

3. SAMSUNG STAR WIFI



Apa yang bingung ialah beberapa features yang saya inginkan ada yang ada dan ada yang tiada didalam ketiga-tiga handphone ini. Contohnya, harga COLBY agak murah tetapi kamera hanya 2MP.  
Dan features yang saya inginkan ialah:
- kamera paling kurang 3MP
- ada 3G
- touchscreen
- harga bajet
- MMS,Bluetooth, MP3 player, Radio FM, etc.

Jadi daripada list saya, yang paling sesuai pastilah STAR 3G. Tetapi adakah handphone ini elok? Semalam ketika "usha2", Tauke di kedai hanphone kata ramai pelanggan menggemari STAR WIFI daripada STAR 3G. Jadi saya keliru. Yang COLBY pula, elok, tetapi tiada 3G dan kamera kurang daripada 3MP. Jadi saya telah berkunjung ke laman web ini untuk mendapatkan informasi mengenai handphone yang saya senaraikan diatas; COLBY; STAR 3G; STAR WIFI. Selain itu, saya mendapat tahu bahawa akan ada satu lagi handphone jenis COLBY bakal keluar, info.

Tetapi saya masih belum dapat memutuskan yang mana terbaik. Jadi kalau sesiapa yang mahu memberikan pandangan atau mencadangkan handphone lain, silakan. Saya sangat mengalu-alukannya dan akan sangat berterima kasih.


p/s: Agak berbahasa baku dirojakkan dgn English lak malam nih..hihi. Tak tau la betoi ke tak bahasanye.. ^^

39 comments:

eQbalzack said...

cuba beralih arah ke NOKIA...hehe

a d r e y n i e e l i s y a said...

mmg mnat model samsung ea?

i pown tgh servay hp baru..
but sony kowt.. either aino or satio..
aino 3g blakang!! fuh!! hampeh!!
but kecil sikit dr satio..
comel!!

hehehe...

star wofo tu mcm best jew..

miloicekaw1119 said...

bile semua..
puas ht kamu..
hehehe,,

::aMaD:: said...

eqbalzack: selame ni guna nokia.nak beralih angin lak.hehe.

adreynieelisya: satio??fulamak.gempak beb hp tu! 12MP kamera.ntah ape2.dah takyah beli kamera digital dah.yg tu dah ade.hihihi. kalo beli,beli kt i satu! =p

star wifi?

Zuewairy said...

kamu xnak bandingkan dengan brand lain ke?;) nokia ke.. 5800-kamera 3.2mp, touchS, wifi, 3G.. xsampai seribu;)

eikasyaza said...

wahaha..boley je..kene tolong pomot i kat tuan pengadil la..hehe..
erm, ekceli samsung corby tu cute tau.. tp kene survey btol2 feature tu.. biar puas ati

Nik Nurehan said...

kalau nk beli, beli jek yang tul2 puas hati. kalau nk cakap ttg brand entah la..
hati neh tetap stia pada nokia. keke.
antara ktiga tiga neh baik amik star wifi. walau colby akan kuar new version tapi star wifi lg tantek! keke.
kalau cmera 5mp lagik best! keke

::aMaD:: said...

zuewairy: nokia 5800 tu mcm best gak. kalo dpt rm800,gwe angkat.mcm ade je.haha

eikasyaza: a'ah..cute.harga pon murah!

nik: betol gak kan.nnt new version colby nak kua..tula.duk pk star wifi best gak. nak 5MP,amek JET la!hehe

FaTiN said...

amek yang last tu ok gak, yang ada wifi. boleh online di mana jua. Asal makan kfc tgn satu lagi mesti duk buka fb.hihi=p

p/s: first time mendarat kat sini

::aMaD:: said...

tu laa.ingat kalo amek yg last tu leh gak bukak fb kat mane2.hihi.xpe2.pikiq dulu. =p

p/s:oh ye?darat lah lagi.hahahaha

kawie2020 said...

aku x tahu bg nasihat.. bg aku fon yg bleh call n sms dah cukup dah...

nampak sgt aku pakai fon murah kan... hehehehhehehehehe

~aSHa~ said...

ermm setju gak cdgn pertama..beralih ke arah NOkia..sbb sy pernah guna samsung...tak bape nak best ar...

Dr House said...

Ada WiFi la best. Pg kedai mamak boleh main Facebook, kalo pakai ling 3G, prepaid caj mahal gak per kb.

zuwairiaiman said...

nombo 2 dalm pilihan kamu tu nmpak cun je.. pilih yg tu la

::aMaD:: said...

kawie: nak UP sket lah.ngeh3~

asha: mmg xramai gne samsung.tp screen die..terbaik!

Dr. House: ingat nak bedah org td.haha. tula..tgh consider wifi ok. 3G mybe tak kot..

zuwairiaiman: thanks 4 da opinion. =D

maisyara pot! pot! said...

mai tk ske fon touch skrin.. mai suke YARI! hohoho.. xD

L@n@ said...

semuanyer canteekk .. kalo akak , akak pilih nomot 3..

tag tulisan tangan kidal aku

N A N I said...
This comment has been removed by the author.
N A N I said...

samsung tak bertahan lama...
cepat rosak...HoHo~ samsung sy tgh betulkan lgi kat kedai kerana rosak tetiba.

pilihlah sony or nokia..
nokia n97 cantik.....
semua ada dalam sebuah hp...eceh~
promote jap..kih3..
nokia jatuh bebanyak kali masih bernyawa..

betul jugak kata kawan awk kat ats..
wifi boleh memana..
3g kena bayar..

macam hp sy.......eceh..promote lg..haha
aino sbnrnya tak best mna...3g kat belakang...-___-"
and bukan cybershot pun..binatang yg kena charge2 ada bluetooth tu pun mcm tak ada function je nak bwk pi mna2.. yg leceh nya, bila nak turn on radio, kena smbg dgn bltht device tuh..& binatang tuh btri kena mke sure dh charge dulu 2 jam. touch screen pun terhad je..masa nak ambik pic & media player & etc yg seangkatan dgn nya.

fuh~ pnjg lebar taip nih..
jadi..konklusinya sy syorkan nokia N97 MINI..

satio pulak besar sgt...

lebih afdal unutk jwpan yg tepat, istikharah sikit..huawawawa! =D

::aMaD:: said...

mai: YARI gebende mai??

lana: ok.sy tgh consider num 1 0 3 skg..hihihi.thanks 4 opinion.

::aMaD:: said...

nani: wahhh..mekasey!panjang benaq komen..hihi.

yeke samsung cepat rosak?tak prnh dgr..sbb mmbe mmg ramai pakai nokia or sony.dan mmg kate tak cepat rosak. rasenye org tak tau sgt pasal samsung o LG o motorola sbb tak ramai pakai..not willing to change la..jadi less info lah ade.tak gitu??

btw,bajet sy tak byk laa..
nokia N97 ke,SATIO ke,AINO ke,mmg not afforable lah..len la kalo Nani tolong belikan~lalala~

takpe la nani.tenkiu bg pendapat. pendapatan anda amat dihargai yer. ^^

skg pilihan maybe num 3! ^^
atau pun yg lain..
bakal diusha2 besok..hihihi

Admin said...

beli apa sj yg bkenan dihati...hehehe
http://coretanmayaku.blogspot.com/

Fadzli said...

hmm pakai samsung star 3g.. best.. berkenaan kata samsung cpt rosak tuh x betul.. aku dh pakai 3 tahun hset samsung.. tahun nih baru nak meragam sebab harituh masuk air.. hahaha.. kalau pandai jg pakai la hset mn pun.. mesti tahan lama.. :D

asilahkassim said...

samsung jet. ada wifi lagi. kamera 5mp http://ceritera-sindarela.blogspot.com/2010/01/mengidam-samsung-jet.html

::aMaD:: said...

admin: ok.ape kate tolong belikan buatku?lala~

fadzli: tula..sbb ramai tak pakai samsung,so xbyk info. sbb ko gne,so terbuktilah samsung pon OK!hihi. tp mcm xmnt lak 3G..

asilahkassim: i pon dr dulu lagi tergilakan JET! tp out of budjet..hua hua huaaa

dila said...

tak reti bab2 henpon ni...tp kenapa perlu touch screen..?susah tu..hehe!

ape2pon 4me nokia is the best.

hanie said...

samsung?? xpernah lg cuba guna samsung..
i prefer Sony Ericsson.. :P

zara said...

saya pengikut setia sony ericson.. cane nak pilih antara salah satu pilihan ni?? (~.~")

Syazwani Izzati said...

pakai je public phone, kn sng. ha3.

wawaa shah said...

saya pon pengikut setia sony ericsson!!

::aMaD:: said...

dilla: mmg susah touch2..tp bestt!

hanie: ape kate cube skg? =p

zara: maaf,pilihan anda tiada dlm senarai~ (o_0)

syazwani: idea yg sangat dasyat!!

wawa: sebok je.hihihihi.ok2.cube la samsung!

Didi Nadhirah said...

sume cantik

etomyam said...

peergh...kelabu mata tgk handphone tu...canggih, yg last sekali tu nampak kelas

MrDzy said...

bajet tu agak2 bape?? klu stakat around 1k below,angkat je aino..tp x full touch screen.. tp kene trade in baru leh dpt 1k la..klu nk bajet betul,angkat je telepon buatan malaysia or csl..murah~

-ROCKprincess- said...

my uncle gune star wifi...
best2 that phone...
tp oleh kerana keganasan melampau guner hp mahal...
hp dier cam slalu sgt hang...
so...
kalu nak gune star wifi...
jgn ganas2 sgt...
haha...

::aMaD:: said...

didi: yep

etomyam: jgn la kelabu.takot lah.haha

mrDzy: aino mahal maa..CSL tak best!kui3~

rockprincess: ok2.thanks 4 da infoz.kim slm kat uncle yer?hihi

hAng keBun said...

leh tahan gak...

aina adnan said...

try ushar sony g900..harga 700..kamera 5mp..pastuh ade wifi kot..x pasti..then de kawan pakai sony 5mp gak..jnis slide..x taw model pe..die bli 700 ratus gak..better bli sony kot..sbb byk yg dh murah..sy da 4 taun x bertukar hp sony nih..puas hati laa sbb x rosak2 pun..walaupun ganas gila..hehe..

::aMaD:: said...

hang kebun. okies.

aina: tp saye dah beli daa.haha. HTC tattoo..cube brand smart phone sekali. 2 tahun lagik tukar lah.haha. takpe.thanks 4 ur info. ade ek 5mp tp 700?mantap tu! tp SE mmg bagus utk music+kamera. =D