Sarang burung WALIT untuk ape?

Ok, ini post yang agak "luar biasa" sbb nak cakap pasal bisnes abg iparku. Hehe. Bisnesnye ialah sarang burung layang layang atau org indonesia pggl sarang burung walit. Aku rase bukan aku je yg tahu pasal kebaikan sarang burung ni, pasti dah ramai tau kan?kan? Tapi just nak kongsi la..bagi sesape yg tak amek tahu sgt dan tak pernah nampak depan mata sarang burung walit depan mata..mcm aku ni. Hehehe.

Hmm..yang aku amazed nye ialah sarang ini diperbuat dari air liur (saliva) burung layang2 itu sendiri. Isk2..mcm geli je. Sarang ni mcm laksa atau mee putih, tp sangat liat, bersaiz lagi besar dan bercantum2 mcm dlm gambar kt bawah ni ha.



Cube guess ape yang hitam tu? Hitam2 tu ialah bulu2 burung layang2 tu. Sarang dalam gambar ni baru lepas basuh ala kadar dan direndam dlm air (untuk kembang). Lepas nih, kene la cuci lagi. Gambar seterusnye ialah "usaha bersusah payah" oleh abg iparku itu. Adehh..semangat benor.



Sangat lama die cuci. Bayangkan sebijik2 bulu kene cabut. Haha. Ni untuk personal uses only, dan bisnes die nih baru 1 tahun dimane sarang2 yg berjaya dikumpul, tak banyak..takpe, pelahan2 katenye. Pastu, dah sudah cuci, sarang burung itu akan kelihatan seperti dibawah.





Haa..mmg agak menggelikan rupenye. Tapi tak lembik laa. Keras2 gitu. Haha. Lepas cuci, kene bilas betol2 supaya kekotoran 100% vanished. Pastu, buat lah sup! Nak buat sup pulak, bukan main rebus je. Ade ingedient2 die tersendiri..ade org kate makan ngn ayam lah, daging lah..ntah! Hehe.

Well, maybe ade org tak amek peduli pun kat bisnes nih. Tapi bisnes nih sangat menguntungkan buat jangka masa panjang. Bayangkan, dipasaran, harga untuk 1kg sarang burung layang2 boleh mencecah sekitar RM10 000 tau. Dan untuk 1 mangkuk sup sarang neh, harganye lebih kurang RM200! Sape nak beli?? Ada lah org nye. Tidak, nape bisnes ni menguntungkan kan? Biasanye pembeli ialah org2 cina. Mengapa??

Sebenarnye dari Dinasti2 China zaman dahulu kala lagi, khasiat sarang burung ditagih. Sampailah sekarang, bukan org cina je yg suke, aku rasa melayu pun ade yg suke. Tapi, bg yg tak suke, mmg pelik kan minum sup sarang burung layang2 neh? Aku pun pelik..tak pernah rase lak tu. Haha.

Khasiatnye, dapat mengubati 
- paru-paru berair
- melancarkan saluran darah (bagus utk mengidap sakit jantung),
- asma, sakit tulang, bengkak kaki, batuk kronik dan kanser.
Dari segi kecantikan, sarang burung nih dpt 
- menghindari kekeringan di kulit muka,
- jerawat, bintik2 hitam dan kelemumur.

As claimed, ia juga dpt meningkatkan antibodi dan juga IQ! Wahh..sangat baguskan??
Ok, itu saje lah aku nak cite..mmg panjang pun. Hehe..bukan ape, just to kongsi pengalaman tgk abg ipar syok sgt cuci sarang burung dan info2 berkaitan sarang burung tu. Hope u all enjoy read it! =D

23 comments:

Mr. J @ pengerindu.com said...

mesti mahal kan.

www.pengeRindu.com

Zuewairy said...

untuk menyejukkan badan;)

Amirul Faiz Abd. Razak said...

Ape rasa sup sarang burung tu eak?

::aMaD:: said...

Mr.J: mmg mahal kot!hehe

zuewairy: anda tepat sama sekali

amirul: tak tau la. jap g lps rebus, i bgtau u.hihihi

icy said...

x penah t'pikir nak mkn sarang burung..
bia pun dia byk khasiat sgla..hihihi

smallkucing said...

Thanks for visiting my blog, aMaD

Yes, most chinese love to have birdnest. Taste like agar-agar with a bit of egg smell.

Very good if taken when pregnant. Good for the mother and the bab. Baby kulit will become nicer and not prone to allergy. The baby lung grow will be better too.

As for cooking, have you had Leng Chi Kang before? Just put the bird nest in a clay jar, add dried longan fresh gingko nuts(Get from supermaket)and add a bit of rock sugar. Double boil for 2-3hrs.

Drink it warm or with ice. For best result, drink in the morning with an empty stomach :)

cikgu isza said...

alamak.. klo ngidam mesti jenuh suamiku.. huhuhu

::aMaD:: said...

icy: so skg, pikir2kan lah! =D

smallkucing:thanks 4 visiting my blog too!emm..so u had tried it b4 la?i think it also got egg smell,coz b4 cook,it already got that smell. Leng Chi Kang?woahh..one of my favourite actually.but i never tried with this nest.hope it will taste good! btw, thanks 4 your info. now my knowledge increased on layang2 nest! ^^

cikgu: oh ye? susah tu..hihi..mahal kan..

blogresipi.com said...

Kemain susah lagi nk proses sarang burung ni ropenye... siap kena pakai forsep lagi sepit2 kuar kotoran. mau berpeluh baru siap tu. Sarang burung ni mahal jugak orang jual kan. No wonder la. :)

maisyara pot! pot! said...

ape rase??? ade mcm cendol tk? hehehe.. =P

* kenapa sarang burung ni hrge dye mhal?? pelik ney...

Sharinginfoz said...

oooo sarang burung ingatkan apa.. banyak khasiat ni... pas tu mahal pulak...

Diet untuk 20-an

KWSP Online

::aMaD:: said...

blogresipi: tula..smpai kene pakai forsep.wahaha.so ape lagik?pasni leh a ltk dlm resipi baru..kui3~

maisyara: mahal sbb susah nak dapat. dan khasiatnye sgt2 dasyat!hehe

sharinginfoz: yup..mahal ^^

yangbaik said...

cam ner cara makan... masak apa sedap eh.

ASaDa RyutaRo said...

mak aih.. gilo mahal sarang burung ni..

patut la aku balik malaysia dlu banyak bonar org buat rumah utk burung layang2 ni..

harga cecah ribu riban!

luvly mya said...

haha..
bagus untuk kesihatan
tapi law nak minum nie loya2 tekak gakla.=)

::aMaD:: said...

yangbaik: tak tau nk msk ngn ape sedap.tp kalo i, i cmpur sket2 kt masakan ape2..haha

asada:tau tidak mengape.mmg mahal.

luvly mya: pernah rase ke?bagus utk awet mude.haha

~HaNna~ said...

layang2=walit ek...baruku tahu...igtkn lain...:)

sgt leceh ek nak process sarang nih...perlukan ketekunan, kesabaran n ketabahan yg mendalam...

nebular said...

good post and u can find more bird nest in Sarawak

zara said...

owh tidak tidak... air liuq sapa plak tuh.. euw

::aMaD:: said...

hanna: ni utk personal usage, mmg susah la..nk cabut bulu satu2.tp mybe yg commercial pye lagi cpt kot! =D

nebular: oh,ape kate u tolong carikan utk i?kte niage same2.hihi

zara: doct, air liuq burung ye. halal dan toiyibah..kui3~

Didi Nadhirah said...

tak pernah rasa pown mcm sedap je nenengok

::aMaD:: said...

mcm sedap?haha.kalo cmpur dgn makanan len sdp lah kot.contohnye cappuccino srg burung lyg2 produk mirnawan nawawi. =)

yaya said...

abg ipar xnk pkai pkerja cbut bulu brung dr sarang tu ke?