Fakta Aiskrim yang menarik untuk diketahui!

Setelah lama tak update, terasa serunya untuk update (apakah?). Ok la..sebelum ape2 nak cerita pasal "peristiwa lucu" di Restoran Nasi Beriani JM kat Tesco Shah Alam tadi. 

Ada pakcik sorang nih..tak tahu lah sewel ke tak..tapi maybe die penyanyi kot time muda-muda dulu kot. Yang lucu, masa aku dan org2 lain makan disitu, tiba-tiba pakcik ni nyanyi. Sambil menyanyi, die refer kat seorang kakak ni sebagai isteri muda dan seorang makcik sebagai isteri tua (padahal suami masing2 kat depan kakak n makcik tu je). Pakcik tu nyanyi macam ni:

Aku ada dua orang isteri rupawan~
Kalau yang tua merajuk, aku pergi ke yang mude~
Kalau yang mude merajuk, aku pergi ke yang tue~
Kalau kedua2 merajuk, aku kahwin tigaaaa~~

Muahahahahaha..cool gile ah pakcik tu nyanyi! Tabik sama pakcik. Siap nak kawen tiga lagi tu! Hihihihi.. Kakak dan makcik tu dah malu2.  Semua orang tengok je. Kesian la pulak.. Tapi ape2 pun, pakcik mmg ade kelas gitu. Casanova beb! Hihihihi..

Ok, topic utama untuk bicara kali ini - AISKRIM


Musim panas sekarang ini mesti LAYAN kan kalau dapat merasa kesejukan Aiskrim? Bayangkan.. urghhh~teliur2. Rasa manis..ditambah dgn kesejukan nya.. so irresistible! Well, sebenarnya ade beberapa perkara menarik mengenai aiskrim ini yang BEST untuk diketahui. 

Keburukan nya seperti yang sedia maklum lah..boleh merosakkan gigi, tinggi kolestrol dan menyebabkan kegemukan. Tapi kebaikan nya pula banyak. Perkara paling UTAMA ialah Aiskrim memberi ketenangan jiwa dan keseronokan! Yela. Ade orang makan aiskrim pastu sedih?? Cuba lah try. Kalau anda down..dan cuaca lak panas..makan aiskrim. Konfem ceria balik! (^_^)

Sejarah penemuan aiskrim ini tiada fakta konkrit. Tapi dulu-dulu pernah Raja ROM mintak hamba-hamba nya ambil ais (salji kot) kat kawasan pergunungan yang mana ais itu akan ditambah perisa-perisa tertentu untuk dijadikan Aiskrim! Kajian pula menunjukkan bahawa Aiskrim pada asalnya direka untuk kanak2 tapi sampai sekarang, orang dewasa adalah half of the consumer of ice cream!

Perisa VANILLA, CHOCOLATE, PECAN, STRAWBERRY dan NEAPOLITAN merupakan antara perisa aiskrim paling digemari didunia. Dan perisa aku suka ialah VaniLLA! Bukan durian okey! Hihihi..

Satu lagi versi aiskrim yang kita boleh jumpa - Aiskrim Goreng. Aiskrim goreng ni bertitik mula dari USA, Mexico, Japan dan China. Kalau kat Malaysia, biasanye kite jumpe kat pasar2 malam atau ketika ada karnival apa2. Apa2 pun aku suka juga Aiskrim Goreng ni! Lazat berkrim! (^.^)v

Brand Aiskrim yang popular pula ialah Baskin-Robbins, Dairy Queen, Dunkin Donuts, Haagen Dazs, Jack and Jill, Lecka Lecka, Magnolia, Walls, dan macam2 lagi. So, apa favourite korang?

OK, itulah saje nak menaip mengenai aiskrim yang sangat sedap itu. Sekejap lagi bakal bertolak pulang ke MMU.. Haih..dah habis dah cuti seminggu. Banyak duit habis..haha. Time untuk belajar dan ber-fyp kembali! Yahuuu!! (T__T)


p/s: Blog ini bukan blog cerita pasal makanan je ok? Kebetulan saja.

44 comments:

shandye. said...

lecka-lecka pn sedap gak. aiskrim berdasarkan gelatin sayur. huhu...

luvly mya said...

baru nk komen macam blog makanan..haha..anyway..terliur arr nengok aiskrim tu amad..panas2 gini.haila..haha

TMUkmkd said...

weh sedap~ haha lagi2 tengah panas
masa tu tak kira la sakit gigi ke :D

hanna said...

sy suka eskrem potong 20 sen tuje
hahahaha.

eh sy ske la perisa durian.
bestt~~!!!

TerunaGiler said...

dunkin donut ada jual ais cream ker ?

::aMaD:: said...

shandye: katne ah tmpt lecka2?starhill je ke?

mya: hihihi..mmg intention nak wat mya terliur.. =p

TMUkmkd: betol! skt gigi ke tak.dah tgh panas ni..layan je~

hanna: sy suke gak aiskrim potong tuh.tp bukan 50 sen ke? =p
durian pon sedap..tp vanilla lg best!

terunagiler: ade kot.haha.gi la cek kat kedai die.wakaka

fiza Mastar said...

fiza suka icecream! sangat! huhu..tpp after chocolate la..haha..neway,u student mmu ehh? mmu mana? melaka ke cyber? sbb fiza pun mmu jugakk..mmu melaka.

sAzUwI said...

aku jarang makan ais kerim..
setaun sekali kot..
ader sejarah yg menghantui aku..haha..

tp ais kerim mmg sedap..
aku plg suker cornetto..yg siap ader coklat cair + kacang + dah aku tak igt..hehe

::aMaD:: said...

coklat kdg2 sedap.kdg2 tak sedap!HAHA..mmu melake~lala

sazuwi: bia betik ko?setahun sekali alamatnye telah melepaskan jiwa kanak2 yg riang ria ribena lah.hihihihi.. oh aiskrim tu..aku suke gak.sbb ade kacangs!

Dr House said...

Memang best kalau makan time panas. Tapi kadang aku suka gak letak aiskrim dalam gelas besar pas tu tuang air gas. Pergh, layan.

N A N I said...

Time panas memang syok makan aiskrim..
segar semacam..
kalau marah,geram,nangis pun syok makan aiskrim..boleh tak ingat dunia..
untuk 2 hari ini, melantak sundae mcd jek..haha

Haagen Dasz dengan baskin robbin sedap~ nyum2.. feveret!!!
2 aiskrim ni mmg well known pun kan..?

tp tulah..yg dekat sini tak ada lah..ada bskn rbn JJ bkt raja..
Hagn dsz kat sunway baru ada..T____T

Hanafana said...

Salam..
em..yang sedap adalah..
Baskin and Robin :D
Hohoh.flavor resberry cheesecake! yummy!!

::aMaD:: said...

Dr House: itu mmg layan beb! perghh

nani: ofkos..nani kan kanak2 riang lagi..mestilah sesuai dgn aiskrim.hihihi.. Haagen Dasz mmg sedap sgt! tp baskin xprnah try..walau pun da lalu depan kedai byk kali..wawawawa

OO..jauhnyer..takpe..beli kat kedai runcit sudey~lala =p

hanafana: sbnrnye i tak prnh rase baskin n robbins..HAHA..takpe..nnt i try flavour yg u ckp tuh.. ^^

maisyara Pot! Pot! said...

amad, biler nk blanjer mai mam icecream?! jeles tgk icecream ni yea gmbr.. hahahaha.. t dating tgk wayang citer kejam2, kite mkn icecream baskin robin k? tk pun icecream Häagen-Dazs! agagaga..

faeznaem said...

adeh.. eskem.. lame tak makan.. last skali makan minggu lepas.. itu pun eskem malaysia.. RM0.20 perise milo..

nebular said...

Aiskrim tu sedap buat tengok bola lagi best....go gunners go.

bareessence said...

mahu aiskrimmmmmm~

::aMaD:: said...

mai: bile kite date nnt la amad blnje. tak sorok2 dah gitu.hahaha.. wyg mai blanje,haagen-dazs amad blanje! =p

faeznaem: owh..aiskrim malaysia ke,brunei ke,sri lanka ke..ape yg pntg anda ttp ceria bukan? ^^

nebular: mkn aiskrim smbil tgk gunners!caya lah u!!

bareessence: pegilah ke kedai yer. =p

green said...

entry ini mmg selera aku sbb aku mmg suke makan eskrim haha..

aku ske strawberry for sure..tp lagi suka yg ade rasa mint...cedap!

ParkAir said...

entry ini membuatkan aku terliur.. lama x pekena aiskrim keladi. tapi memang dia wat daripada keladi eh?

maisyara Pot! Pot! said...

pehhh! no hal!! coz, wayang 10rggt sowg kn?? haagen-daz sorang 15 satu cup kecil kot! ngee^^

::aMaD:: said...

green: strawberry kdg2 layan gak. ade mint pon lagi2 layan! hahaha.

parkair: ofkos lah dr keladi.takkan dr rambutan kot!hihihi.aiskrim keladi shedap gaks~

mai: wehhh!!mahal ke?tarik blk la!mai blanje aiskrim..wa blnje wyg.mueheheheheheh! =p

HEMY said...

manis sangat la baskin robin..tak berapa minat..mahal lak tu

~0~ said...

tetiba wa terasa lapar...

♥ciK-t0ge ♥ said...

aiYakk.. eskreMmmm!!
caEr tg0k esKreMmmm..
naK saTuuuuU!
:D
sdaP niE mKn kaLo tiMe2 paNas cm skrG nie..

::aMaD:: said...

hemy: takpe.aiskrim potong kan ade. =D

~0~ : awat pelik name neh??

cik toge: u caer tgk eskrem nape?sepatutnye eskrem la caer.wahahaha.. =p

joegrimjow said...

penuh dengan kalorii
aaahhhhh

nak jugak
;)

afiq ohh afiq said...

haha.. patutla rekemen suh makan eskrem..

Rashid said...

adoii lamanya tak pekean ais krim ni.. zaman sek men dulu selalu juga pekenanya..

~rukia_kuchiki said...

teringat ms skola menengah dulu, time rehat, lps mkn tu, aku mesti beli 2 eskrem. satu kat tgn kanan, satu kat tgn kiri. ^^
kalo x puas, beli lg satu..ngee~

tp mkn kne cpt2 sblm loceng abes rehat bunyi, xkan nk msk klas bwk eskrem..haha

p/s : wah! follower n pengkomen smakin ramai..pasni bleh la aku jd silent reader je..heh ^^

::aMaD:: said...

joe: tepat sama sekali!

afiq: muahahahaha~

rashid: uih..lamenye..rugi2.haha

ima: ko mmg..tamak haloba.hahaha.gurau je.time kecik2 mesti ske aiskrim kn?skg pun ape salahnye. =D

p/s: biase la..kene la rajin blog walking.hihi..takpe.aku ttp pembaca setia blog ko..haha

mIdI & sUe said...

i like ice cream but not ice baby..hahahha

Sang Ganjil said...

owh aku hantu ice cream.kalo letak ice cream atas ice kacang mkn tym2 panas mmg terbaek.

NahDaTuLIzaH said...

ice cream...sgt marbelessss....heheheh

::aMaD:: said...

sue: why aa?hihihihi =p

sang ganjil: yg ni contra ngn sue lak.haha. aku suke gak cara ko!letak kacang byk2 lg layanzz

nahdatulizah: of course~

Markjue said...

woowww. I love ice-cream very much. dont forget to visit my blog at http://markjue92.blogspot.com I'm following you.. :)

pudding pie said...

teringin plak nak makan aiskrim goreng
kat melaka ada tak?

CiPoT CeDoT said...

lecka lecka ngan haagen dazs di hati..
sapa nak?!!!
aku blanjaa...
(korg baya)

Ariff Shah said...

aku tak pernah lagi makan aiskrim goreng ni

zaradgreat said...

aiskrim 20sen pun aku tibai je. ahaks!
lagi sedap aiskrim malaysia buatan mak aku. uish!

::aMaD:: said...

markjue: okies~

pudding pie: kat melaka ada.carila kat jonker street. =D

cipot cedot: perghhh.ok.bak sini duit ko,kitorg tolong bayarkn kt kaunter.

ariff: haaa..shodappp!rugi2

zadagreat: mmg lah.mane2 pon sdp! mak ko wat aiskrim?waaa..nak sket!

MiSz MaNja said...

warghh.. xpena makan eskrem goreng.. sedap ke ea?

nurain rodze said...

pakcik tu patut nyanyi lagu madu tiga . haha .
amboi , tergoda tgk pic aiskrim tuh . hahah =)

anatayuni said...

sedapnya...................;)