He teach us like SPARTAN.

Ada seorang lecturer ni, yang mengajar aku subjek TRIBOLOGY (subjek pasal friction/geseran between surface) sem ni. "Lecture notes" atau slide presentation die hanya mengandungi formula2 simple dimple dan ayat2 yang pendek sekerat. Cara die mengajar, ialah baca slides tu je tanpa further elaboration in which, student baca sendiri pon bolehhh. 

The point is, tiada example of question satu habuk pon dalam lecturer notes die tuh. To add the worst, tak ada buku rujukan pon available untuk subjek itu. Lagi2, student biasenye print lecture notes atau slide sebelum dtg ke kelas..tapi masalhnye lecture itu upload notes 30 minit sblm kelas start. Kalau student yang ada kelas sebelum kelas Tribology tu, cane nak print uploaded notes tu?? 

So, macam mana students nak faham subjek itu?? Example takde, rujukan takde, lecturer pon mengajar baca slides je, elaboration takde, lecture notes tak sempat print ditambah lagi ngn dialek lecturer tu yang susah nak faham (utk pengetahuan, lecturer ni berasal dr middle east). Bak kata, tak pergi kelas pon takpa. Duk rumah baca slide sendiri pun same je. Huhu..gile susah lah nak survive subjek ni! Not only me complain ok, student lain pon complain jugak. 

Sbb apa complain?? Selame ni, dah 4 tahun kitorg (students of final year) study kat universiti ni, kalau takde example dlm lecturer notes, at least ada buku rujukan dan kalau takde buku rujukan, ade lak example. In other words, takde la seteruk subjek Tribology itu sekarang. Ini kan..nape la lecturer itu mcm tu..bikin panas je! Kitorg harap dpt survive la..tak nak lah fail..final sem kot..nnt kene extend..susah pulak, dah la subjeck offer 1 tahun sekali iaitu pada sem yg sama tahun depan. Huh..

But come to think deeply of it, from my own opinion, inilah cabaran terbesar sepanjang blaja kt MMU neh. Must think positive. Takde rujukan ke ape..belajar jelah. Kwn aku pernah kata "nak berjaya subjek itu, kenalah minat lecturer itu". Ok, akan dicuba sedaya upaya. Wish me a good learning amigoo..ok? Thanks.


p/s: korang punye sistem belajar kat universiti mcm mana? sama atau lebih baik atau lebih teruk?

14 comments:

N A N I said...

itu memang sangat tidak bagus..
dok tidor kat rumah lg baik...

pe nama lecture tu?
kasi bikin panas sikit nama dia keluar blog..hikhik..

sabo je lah dengan dia tuh..
kalau tak buat pakatan murni reramai jumpa lect tu...hehe..

Didi Nadhirah said...

dedulu ade gak lec bagi lab paper then kitaprg wat sendiri..lec kat depan main pc hehe..tp naseb baik score dgn cemerlang subjek tu

::aMaD:: said...

nani: betol2.duk ruma tido lagi bagus.hahaha...takley kasi nama.nnt kene detect,habis gwe T_T

sabo jela kan..huk2.bikin PANAS je. grrrrrrrr... =p

pakatan murni tidak bisa meruntuhkan keegoan lecturer itu..huh

didi: oh ye?hebat sungguh anda.ape tips?jadi lec xyah ajar pon bole score lah.waahhh! :p

Qismina said...

hmm... dasyat gak lecturer tue... kalu qis laa... dh lama kot tido dlm kelas.. huhuhu..

~rukia_kuchiki said...

aku baru je emel lecturer tu komplen kt dia psl bnda yg ko komplen kt cni.
we have to be proactive, emel dia and let him know. at least kita dh usaha utk soh dia berubah. papepon, terpulang la pd dia kan?

p/s : let us be one of the students who fight for their right!!

::aMaD:: said...

qismina: dari tido dlm kelas,bek tido kt rumah je.hihi

rukia: oh yeke?bagus tindakan ko tu. fight for ur right n us too.arigatou! betol lah tu..kene proaktif..huhu. mintak2 die berubah la pasneh. semoga kite score lah tribo yer..huk3

p/s: yeah! ^^

zara said...

sabar beb sabar.. biasak la lecturer memang kerenah lain2~

1tomyam said...

heheh, susah kalau ada yg jenis syok sendiri gitu ek...tp pengalaman aku belajar dari yg middle east ni memamg satu macam peelnya, baik trainer mahupun student, 2 x 5 jer hehehe

::aMaD:: said...

zara: mmg pon.huhu

1tomyam: tau xpe.org middle east ni mmg *&^#*&&Q@!#*%^

haha...

sowry ye org middle east. =p

~ ReD ~ said...

ermm..seb bek spanjang saya study dulu x pernah kena cmni.. teruk btol!

kalau lecturer x nak ngaja, at least ada buku rujukan, budak2 ni leh blaja sndri.. ini... haram nak ada bku rujukan?? adess..

Aus said...

ahahahaha .
sabo jela , biasela tu..
kekekeke .
aku pun lbh kurang je..
ahahahaha .
bace slide je memanjang..

::aMaD:: said...

ReD: tau xpa.mmg teruk lah lecturer tu.huhu..tp sbb die ajar,kene la respect..huhu. tula..buku rujukan pon xdak..haish..

aus: tula..kene sabo.tp kalo ade buku rujukan ok gak..adeiii

Fadzli said...

nak senang belajar subject nih x? pergi jumpa lecturer tuh dan mintak dia explain part mana yang kita tak paham.. bila dia selalu nampak kita jumpa dia lama-lama dia suka kita and ko pun boleh survive la :)

::aMaD:: said...

ok gak tuh.cadangan bernas.tapi kesian lak kt classmate.diorg tak ley faham ape die ajar.haha.
xpe2.nasihat berguna.thanks bro!