Jangan mati kodok. Apa maknanya? T__T

Masa yang berlalu tidak kuhargai sebaiknya. 

Sekarang hanya tinggal 2 minggu  lagi untuk TRIMESTER BREAK selama 1 week and then continue study for 7 weeks, before two HUGE, VERY HUGE things come. First is the Final Examination of Final Trimester and Final Year Project Presentation (and all it's stuff). 

Tapi sekarang? Selain daripada masalah lecturer yg aku cerita kat post lepas "He Teach us Like Spartan", masalah gila malas juga telah berlaku. T___T Syukur lah lately, akhirnya tersedar dari mimpi..bahawa masa sangat terhad! Masa itu emas! Patut la aku tak KAYA - KAYA sebab bazir masa. Kalau tak boleh beli FERARRi sebijik! Muahahahaha~

Semangat gigih untuk mencapai cita-cita.

"Demi masa, sesungguhnya Manusia itu sentiasa didalam kerugian"
"Melainkan mereka yang saling menasihati kepada kebenaran dan kesabaran"

Ingat LIMA perkara, sebelum LIMA perkara,
Sihat sebelum Sakit
Muda sebelum Tua
Kaya sebelum Miskin
Lapang sebelum Sempit
Hidup sebelum Mati

Sekadar renungan aku dan korang semua. Ingatlah. Masa itu tidak boleh diputarkan kembali. Hargailah waktu ketika sihat. muda. kaya. lapang sebelum datangnya sakit, tua, miskin dan sempit. Lastly, hidup di dunia Allah ini hanya sekali. Amal dan kebajikan kita perlu dibanyakkan sebelum...KITA MATI.

Sekian.

p/s: Selamat Menyambut Maulidur Rasul (Jumaat ini) kepada semua!

34 comments:

eqbalzack said...

cepat masa berlalu...abg eq bulan 4 dah kena presentv tesis...adeii...

qismina said...

alamak.. teringat akunyer.. blum selesai agi.. huhu

::aMaD:: said...

eqbal: gudlak bro.all da best 4 tesis presentation nnt yer..

qismina: ape lagik!cepat lah wat! =p

1tomyam said...

Insya Allah semua akan berjalan sepertimana di rancang bro...steady

en.alierostam said...

selamat berjaye ye incik

maisyara Pot! Pot! said...

hehehe.. mamat tengah2 tu mcm focus jep.. xD

khairolghani said...

belajar rajin2..aku dulu masa final year kat U banyak giler masalah sampaikan hampir2 nak kena extend..kalau kita berusaha,Allah pasti tolong..

::aMaD:: said...

tomyam: thanks! terharu.hik2

en.alierostam: mekacih yer

mai: hahahahaha..semua tgh fokus la mai.hihihi.yg tgh tu plg ensem.kui3~

khairolghani: oh yeke.nsb bek ko tak extend yer.insyAllah aku akan berusaha.thanks a lot bro!

A N A K - A N A K K U said...

erm...chaio!chaio!demi sebuat cita²..hnya org y berani shj mampu utk mengharunginyewr...

chugie said...

ye.. sila lah jangan buang masa ye.. belajar tu penting!

helena's said...

saya suke tajuk anda.. A walk to remember..


nangis tengok cite tuh!

sedih!

uwaaaa!


ok dah!

hehe!

Hanafana said...

Salam

Ya. Sama sama la kita beringat yang 5 itu :)
Oh! Semoga berjaya!

::aMaD:: said...

anakku: yer.hanya org ade brann saja mampu mendapatkannya!cayalah!

chugie: baik bos!

helena: tenkiu~ (^^) mmg sedih pon cite tu..huk3~

hanafana: wassalam. iye betol! kamu pon semoga berjaya yer.

yaLp said...

ikhlas perlu ade juga..
br la keberkatan mesti mari (mamu raja lawak)
hahhaha

NahDaTuLIzaH said...

Gud Luck!

N A N I said...

Wah~
rajinnya dia dalam bilik kuliah..
tp sempat ambik pic,mesti kelas tu boring. HAKHAK. =D

Baguih2..usaha k. lepas tu boleh cuti dah..semoga berjaya! =)

zaradgreat said...

masa = satu benda yang paling jauh dari kita. bila dah lepas, takkan kembali lagi. takkan ade lagi tarikh hari nih 25/2/2010

isha said...

tersentap pulak bile bace entry ni

::aMaD:: said...

yalp: ecece..mesti selalu tgk raja lawak neh.hihi

nahdatulizah: thanks!

nani: tu gamba lame sbnrnye.hihihi.. tgh concentrate tu! =p
tenkiu2~ tgh berusaha dgn gigih lah ni.yeah!

zadagreat: betol3. hari ni akan jadi sejarah. tidak bisa diulang. thanks!

isha: nape? =p

uNIqIKA said...

owh..tgh sempit tu.. bdak ni tgh lapang giler.. xde kerja ni...

NADRI said...

yes..masa mmg tak akan menunggu kita..so, spend it wisely..

5 perkara tu mengingatkan aku kpd lagu kumpulan raihan..pernah dengar tak??

salam...

SAISamal said...

betul2!
kejap je masa berlalu!
lepas ni dah nk test, exam..
lepas tu dah habis study!
hahahaa...
here comes the part plg menakutkan!

::aMaD:: said...

unika: tolong wat kerjaku!

nadri: selalu gak terdengar lagu itu * dlm hati.hihihi.best lagu tu..

salsamal: tu la..tau tak mengapa.muehehehh! moga kite sntiasa diberkatinya~

cik bunbun said...

selamat membeli ferari~

apekahh?:P

aiza said...

gud luck untuk final exam aw!!!

hihihi...sabar2..aja2 fighting!!!
tq dtg blog org..
i follow u la~

farhana ghafar said...

aja2 fighting!! :) Good luck!!

miss lolly a.k.a luvfareda said...

apa kodok2 ?

::aMaD:: said...

cik bunbun: iye.selamat2! apakah?? hahahaha

aiza: tenkiu~tp lmbt lagik final sbnrnye.hihihi

farhana: thanks!!

lolly: gapo dio?kodok lah.muahahaha

aiza said...

aah...
UMP...hihihih...
amad lak?

♫yana♫ said...

3 bdk mechi yg rajin blaja. hoho.

lame tak nampak ubi. ;p

HEMY said...

sudi gak msuk blog gue...

rindu time stadi..tp tak rindu kat stadi..ahaahahha

::aMaD:: said...

aiza: mmu

yana: abes ari2 u mkn ubi dlm masakan ape2 tu?bukan ubi?lalala~

hemy: same2. tula..time study mmg syok.tp study tak best.hahaha

ilah said...

uiyoo sedap oh gambar ais krim tu :)

Jocko said...

pasal tu perlu kita pakai JAM,,, :)