Saya dan President Afrika Selatan!

I'm the MASTER of my PAIN
I'm the CAPTAIN of MYSELF

Such a wonderful says...

Hola people! Quote above is taken from a movie called INVICTUS. This story is a TRUE STORY about  the South Africa's President, Nelson Mandela. Before I proceed further, I just want to tell you that this movie is one of the BEST MOVIE EVER for me and I would like to rate it 4.3 out of 5 points. So as it is best, I want to recommend to you to watch it. And to make it "reader's friendly" I will type in Bahasa. =D

Ok, pernah dengar pasal Nelson Mandela? Dia ialah satu-satunya yang menghabiskan masa selama 20 tahun lebih didalam PENJARA sebelum menjadi President. Hebat bukan? Movie ini bermula dengan kejayaan Mandela memenangi pilihan raya untuk menjadi President pada tahun 1994. Dia yang sangat berwibawa dan berwawasan, terus memahami masalah rakyatnya ketika itu - APARTHEID. Yang belajar sejarah mesti tahu. Apartheid ialah dasar orang minoriti iaitu orang kulit putih (biasanya berhijrah dari negara lain) yang menguasai pentadbiran dan ekonomi sedangkan orang majoriti iaitu orang kulit hitam (bumiputera afrika) tidak mempunyai apa apa dan sangat ketinggalan. Oh ya, Nelson Mandela ialah kulit hitam.

Melalui pemikirannya yang tajam, dia dapat lihat bahawa sukan RAGBI dapat menyatukan rakyatnya berlainan kulit itu. Untuk menjayakan misinya itu, Mandela telah meminta bantuan daripada ketua pasukan ragbi Afrika Selatan ketika itu, Francois Pienaar. Untuk pengetahuan, Afrika Selatan akan menyertai RUGBY WORLD CUP 1995 dan merupakan pasukan belasahan. Tapi Mandela dapat melihat bahawa andai Afrika Selatan mara ke Final, pasti itu lebih baik kerana rakyatnya sudah pasti akan bersatu menyokong pasukan yang sama. Namun merealisasikan impian itu bukan mudah. Latihan yang gigih oleh pasukan ragbi diperlukan dan Mandela sendiri harus merancang statergi lain seiring dengan impian itu.

Rugby World Cup telah bermula..


Afrika Selatan yang dianggap underdog telah berjaya melangkah keperingkat suku akhir dan seterusnya final. Lawan di final ialah All Blacks (New Zealand). Sebenarnya berada difinal saja sudah pun melepasi jangkaan media dan pengkritik yang menjangkakan Afrika Selatan hanya bertahan di peringkat kumpulan. Dan pada waktu yang sama, rakyat Afrika Selatan telah pun mula bersatupadu sejak pasukan mereka layak ke suku akhir lagi. Tetapi bagi Mandela, ini tidak cukup kerana memenangi Piala Dunia itu akan menjadi lebih bermakna buat rakyatnya yang dahagakan kemenangan. Firasat Mandela menjadi kenyataan, Afrika Selatan MEMENANGI World Cup!!

Babak babak ketika pasukan Afrika Selatan memasuki suku akhir hingga memenangi perlawanan akhir lah yang akan membuatkan korang terharu+gembira. Agak susah la untuk menggambarkan perasaan ini Tapi pasti ramai lelaki yang akan minat cerita ini. Perempuan pun apa salahnya. Mesej yang cuba disampaikan itu cukup bermakna dan jelas - BERSATUPADU.

Several other infos about this movie:
Cast: Morgan Freeman (Nelson Mandela) and Matt Damon (Francois Pienaar)
Genre: Biographical, Politic, Sport, Human Drama
Screening Starts At : Dec 2009 (US), March 2010 (Malaysia)
Award: Best Supporting Actor - Matt Damon
Trivia: Invictus is based on book "Playing the Enemy"
More Info: Here
Trailer:


Panjang lak preview kali ni...maklumlah..best sangat ceritanya. Hihihihi.. Invictus tu sebenarnya POEM yang dikarang oleh Mandela sendiri dan nama lain skuad Afrika Selatan ialah SPRINGBOK. Emm..oklah. Setakat itu saje lah kali ini. Pastikan tengok yer cerita ini dipawagam berhampiran. Haha. Promote lak.. dah tengok nanti cerita kat sini best ke tak. ^__^

Chaulow Bettey~

p/s: adakah cerita ini ditayangkan sebab Football World Cup akan belangsung di Afrika Selatan Jun ini? Who knows~

7 comments:

kenwooi said...

interesting movie =)

N A N I said...

belajar sejarah lagi..
hikhik..
dasar apartheid tu...betul2...putih+hitam..

bunyi macam best...
tapi...
ragbi2 ni cam tak best je...HAHA

::aMaD:: said...

kenwooi: so interesting! go watch it fast! haha

nani: budak lepasan SPM mesti tau ape tu apartheid..hik2.fresh lagik dlm ingatn.kan?

tau..girls mesti kureng sket sports2 neh...haha.tp worth of watching la. believe me. ^_^

maisyara Pot! Pot! said...

law amad nk jd president, mai nk jd first lady. wahahahaha!!!

mcm best jep cerita ni.. hehehe..

::aMaD:: said...

bole.sgt sesuai itu mai.ape2 amad suh mai taipkan,pegi meeting yg amad mls pegi, jwp conference. cantek lah!!

best lahhh!!jom tgk!

zara said...

alamak.. tak minat sejarah la... cane ek?

::aMaD:: said...

minat laa...nnt nak jadi lawyer cane? =p