Job dilemma as mechanical engineering graduates.

Kenape saye ambil mechanical engineering?
Ntah la..sampai sekarang masih misteri. HaHa.
Tapi antara banyak2 course, yang inilah paling best!!
So kire minat laa kot? Boleh la.

Tapi...

Sejauh manakah bagusnya graduate mechanical engineering ni?
I mean, dimanakah kedudukan mereka didalam "pasaran" kerjaya?
Ouh..saye tak tahu. Dan sekarang agak fening memikirkan masa depan.
Where should I work in the near future?

Kata Supervisor FYP ku, Mr. Jamil
"Jangan pilih kerja, accept je dulu, stay at least 1 tahun or lebih"
"Kalau tak memuaskan, baru pilih yang lain"
Ohoh..that's so true! Tapi yela..nak apply mane??Arghhhh...

Satu lagi masalah timbul, pasal loan Yayasan Telekom Malaysia (YTM).
Mengikut syarat perjanjian loan, kene kerja dgn YTM lepas habis blajar.
Tapi for loaners, especially mechanical graduates, maybe diorang lepaskan.
Kiranya boleh kerja kat lain lah agaknye.

Tapi..

Mengikut kata kawan saye, YTM perlukan ramai orang skg.
Jadi, adakah saye akan dipanggil jugak??
Aaa...adakah bagus kerja di YTM??
In dilemma...adoiyaaa..

Ape pun, serah jela kat tuhan.
Kite merancang, dan DIA yang menentukan.
Semoga kite sentiasa dapat yang terbaik.
InsyAllah. Ameen.

8 comments:

sAzUwI said...

pendapat aku lar yg belom kejer nie lg..hehe..

klu ko dpt dt ytm tue amik jer ar..
stay dlu, dalam maser yg samer carik yg len..

p/s: skang mcm susah nak carik kejer..

hanna said...

sama2 la kita pening pikir pasal future. (^.^)

sham said...

skng ni susah nak cari keje.. baik jgn cerewet. grab je loan study tu. then trus keje.. tak susah2 nak cari keje lain...

::aMaD:: said...

@sazuwi: itulah..aku ingat macam itu jugak. susah nk carik keje skg. tp xtaw la camne ytm..best ke?takpe2..kalo dpt, kene la pegi...


@hana: oh ye? jom lah bukak bisnes! kite jadi bos.mueheheh

@sham: ok bro..thanks 4 da advice. =D

TiTin said...

kalo berminat nk msk intel, kasila resume..hihihi...tp, jauh nun di utara la...

::aMaD:: said...

tawaran baik ni!! tp intel kt penang ke?? takpe..leh jmpe si titin hari2 =p

Aisyah Ibrahim said...

ohh, anda juga bakal bergraduasi pada tahun ini nampaknya. hoho. so do i? sudah dapat kerjakah? tensi kan tak dpt keje lagi?

::aMaD:: said...

bakal la..insyAllah =D
takde la tensi..sbb tak apply lagik.wawawa..hihi