I was Born To Love You!

Hockey was my sport. Sejak Form 2 lagik dah main hoki. Tapi sebab PMR dan SPM, so saya stop. Masuk MMU, main balik..tapi 2 tahun je. Nak masuk Third Year Degree, saya stop lagik. Sebab nak tumpu kat study. Last sekarang ini dah final sem, rase rugi lak tak main betol2.

Oh ye, siapa student USM Penang kat sini? Korang setiap tahun ade Tournament Hockey kan? Tak silap international level gak lah. Saya pernah masuk 2 kali tournament tuh. Tapi kitorg dikalahkan oleh team besar2 seperti Uniten, Maybank dan Sapura. Of course lah. MMU neh bukan nye sports university..naseb je ade yang power main hoki.

Posisi saya kalo main hoki ni suka Left Back or Left wing. Dan sebenarnye saya takde la terer mane main hoki. Hahaha. Biase2 je..sekadar suka2. Antara penyebab kenape saya semangat sangat nak main hoki ialah sebab cerita Jepun tajuknya PRIDE. Sape pernah tengok? Haha. Mmg teruja gila tahap gaban lah lepas habis cerita itu. Terasa je nak main hoki setiap masa. Ni antara part2 yang menarik dalam cerita tu.



Ok, yang tak tengok tu rugi lah. Haha. More info please visit here or here. Best sangat cerita ini. Walau cite ini keluar pada tahun 2004, tapi sampai sekarang bagi saya cerita inilah terbaik ever!!

Ok, itu sahaja mahu cerita yang bukan2. Sebenarnya tengah cari MOOD nak buat FYP neh. Haha.. bye2~

p/s: Tajuk post ini sebenarnya tajuk Theme Song Pride. Memang layan habis!

Jangan mati kodok. Apa maknanya? T__T

Masa yang berlalu tidak kuhargai sebaiknya. 

Sekarang hanya tinggal 2 minggu  lagi untuk TRIMESTER BREAK selama 1 week and then continue study for 7 weeks, before two HUGE, VERY HUGE things come. First is the Final Examination of Final Trimester and Final Year Project Presentation (and all it's stuff). 

Tapi sekarang? Selain daripada masalah lecturer yg aku cerita kat post lepas "He Teach us Like Spartan", masalah gila malas juga telah berlaku. T___T Syukur lah lately, akhirnya tersedar dari mimpi..bahawa masa sangat terhad! Masa itu emas! Patut la aku tak KAYA - KAYA sebab bazir masa. Kalau tak boleh beli FERARRi sebijik! Muahahahaha~

Semangat gigih untuk mencapai cita-cita.

"Demi masa, sesungguhnya Manusia itu sentiasa didalam kerugian"
"Melainkan mereka yang saling menasihati kepada kebenaran dan kesabaran"

Ingat LIMA perkara, sebelum LIMA perkara,
Sihat sebelum Sakit
Muda sebelum Tua
Kaya sebelum Miskin
Lapang sebelum Sempit
Hidup sebelum Mati

Sekadar renungan aku dan korang semua. Ingatlah. Masa itu tidak boleh diputarkan kembali. Hargailah waktu ketika sihat. muda. kaya. lapang sebelum datangnya sakit, tua, miskin dan sempit. Lastly, hidup di dunia Allah ini hanya sekali. Amal dan kebajikan kita perlu dibanyakkan sebelum...KITA MATI.

Sekian.

p/s: Selamat Menyambut Maulidur Rasul (Jumaat ini) kepada semua!

Fakta Aiskrim yang menarik untuk diketahui!

Setelah lama tak update, terasa serunya untuk update (apakah?). Ok la..sebelum ape2 nak cerita pasal "peristiwa lucu" di Restoran Nasi Beriani JM kat Tesco Shah Alam tadi. 

Ada pakcik sorang nih..tak tahu lah sewel ke tak..tapi maybe die penyanyi kot time muda-muda dulu kot. Yang lucu, masa aku dan org2 lain makan disitu, tiba-tiba pakcik ni nyanyi. Sambil menyanyi, die refer kat seorang kakak ni sebagai isteri muda dan seorang makcik sebagai isteri tua (padahal suami masing2 kat depan kakak n makcik tu je). Pakcik tu nyanyi macam ni:

Aku ada dua orang isteri rupawan~
Kalau yang tua merajuk, aku pergi ke yang mude~
Kalau yang mude merajuk, aku pergi ke yang tue~
Kalau kedua2 merajuk, aku kahwin tigaaaa~~

Muahahahahaha..cool gile ah pakcik tu nyanyi! Tabik sama pakcik. Siap nak kawen tiga lagi tu! Hihihihi.. Kakak dan makcik tu dah malu2.  Semua orang tengok je. Kesian la pulak.. Tapi ape2 pun, pakcik mmg ade kelas gitu. Casanova beb! Hihihihi..

Ok, topic utama untuk bicara kali ini - AISKRIM


Musim panas sekarang ini mesti LAYAN kan kalau dapat merasa kesejukan Aiskrim? Bayangkan.. urghhh~teliur2. Rasa manis..ditambah dgn kesejukan nya.. so irresistible! Well, sebenarnya ade beberapa perkara menarik mengenai aiskrim ini yang BEST untuk diketahui. 

Keburukan nya seperti yang sedia maklum lah..boleh merosakkan gigi, tinggi kolestrol dan menyebabkan kegemukan. Tapi kebaikan nya pula banyak. Perkara paling UTAMA ialah Aiskrim memberi ketenangan jiwa dan keseronokan! Yela. Ade orang makan aiskrim pastu sedih?? Cuba lah try. Kalau anda down..dan cuaca lak panas..makan aiskrim. Konfem ceria balik! (^_^)

Sejarah penemuan aiskrim ini tiada fakta konkrit. Tapi dulu-dulu pernah Raja ROM mintak hamba-hamba nya ambil ais (salji kot) kat kawasan pergunungan yang mana ais itu akan ditambah perisa-perisa tertentu untuk dijadikan Aiskrim! Kajian pula menunjukkan bahawa Aiskrim pada asalnya direka untuk kanak2 tapi sampai sekarang, orang dewasa adalah half of the consumer of ice cream!

Perisa VANILLA, CHOCOLATE, PECAN, STRAWBERRY dan NEAPOLITAN merupakan antara perisa aiskrim paling digemari didunia. Dan perisa aku suka ialah VaniLLA! Bukan durian okey! Hihihi..

Satu lagi versi aiskrim yang kita boleh jumpa - Aiskrim Goreng. Aiskrim goreng ni bertitik mula dari USA, Mexico, Japan dan China. Kalau kat Malaysia, biasanye kite jumpe kat pasar2 malam atau ketika ada karnival apa2. Apa2 pun aku suka juga Aiskrim Goreng ni! Lazat berkrim! (^.^)v

Brand Aiskrim yang popular pula ialah Baskin-Robbins, Dairy Queen, Dunkin Donuts, Haagen Dazs, Jack and Jill, Lecka Lecka, Magnolia, Walls, dan macam2 lagi. So, apa favourite korang?

OK, itulah saje nak menaip mengenai aiskrim yang sangat sedap itu. Sekejap lagi bakal bertolak pulang ke MMU.. Haih..dah habis dah cuti seminggu. Banyak duit habis..haha. Time untuk belajar dan ber-fyp kembali! Yahuuu!! (T__T)


p/s: Blog ini bukan blog cerita pasal makanan je ok? Kebetulan saja.

Sweey Chat with..? He..he..

Alhamdulillah..hujan yang turun menyebabkan kesejukan telah berlaku. He..he.. (^_^) Tapi hujan jugak telah menyebabkan ASTRO mengalami masalah siarannya. Hu..hu.. (*_*)

Oleh itu, telah berblog jugak saye ini..

Kelmarin ke Times Square! Muahaha..baru je keluar isnin lepas..keluar lagi. Habes fulus ku. Ok la, kat Times Square..kedai kedai dah banyak bukak, mungkin ada 4,5 je tak bukak lagik. So dapatlah bershopping sikit. Hehe. Ni nak cite bab makanan lagik. Kali ni kat Sweet Chat.

 

Itula gambarnye. Biase2 je. Huk2. Tapi yang penting, sangat SEDAP! Harga takde lah expensive sangat. Oh ye, Sweet Chat located at ground flour. And actually, this is my second time makan kat situ. Jadi kalau pegi ke Times Square, jangan lupe singgah makan kat situ ye kawan2. Sbb..Delicioso! Lovely!

Lepas tu tengok lah pulak Percy Jackson and the Olympian : The Lightning Thieve. Banyak adegan lawak dan adventurous dalam movie tu. From my opinion, cite ni lagi best dari Wolfman kot! Jadi kepada sape2 yang berkenan nak tengok, sila lah. 

p/s: Itulah aktiviti dikala cuti CNY nih. T__T


Yesterday's Bubba Gump and Wolfman.

Ok, yesterday I was hanging out at One Utama and e@Curve, Damansara. 

The actual intention was to buy new clothes, but many shops are not open yet due to CNY holiday (tulaa..sape suruh pegi hari ke-2 cny..hua2). But even though I ended up with buying nothing except guitar picks, I had an amazing dinner at Bubba Gump Shrimp at e@Curve. Had u people go there before? The restaurant is located at the 1st floor and the price is actually a "little expensive" (sekali sekala..takpa lah). What do I ate then? Haha..so sorry, I couldn't take much photo because I don't bring any good camera at that time and the lightning at that restaurant is "yellow fluorescent" type which weakens my HTC ability to take a good photo. So I hope photo below is just ok.

 
Drink name: Jenny's Favorite
Ingredients: Fruity mixture (smoothies)
Price: Guess??

Ok, for some info, the restaurant which name is Bubba Shrimp Company, is inspired by a 1994 movie "Forrest Gump". Had u watch this movie? The main character of the movie is Forrest Gump acted by Tom Hanks and comes from Alabama. As he was from Alabama, the main dishes would be shrimp, seafood as well as Southern and Cajun cuisine. So in other words, at Bubba Shrimp, all u can find is dishes that the base would be seafood! Nyum2~

Ok, enough for that.

Actually, this is my second time to go to OU and Curve (hahaha). Btw, I also watched the "Wolfman" movie at OU. The story is ok, but full with shocking scenes (terperanjat tiba2). The ending is ordinary. So I give up 7 out of 10 for this movie. To who want to watch it, make sure that u don't have heart disease, or else, I don't know what would happen when the shocking scenes comes.. (S_S).

p/s: my CNY holidays is not finish yet! Jom lepak2? =p


Rimau di Rumah ku. @_@

Aummmm~~(roar) Aummmmmmm!!
Happy Chinese New Year! Walau pun aku tidak menyambutnye,tapi sebab ada raya neh, dapat cuti 1 minggu. Yea!! Tahun ini, TIGER yang punya! Aummmm~

Aku ade anak rimau..eh tak2. Kucing sebenarnya. Ya. Seperti yang anda lihat dibawah ini. Sebab upload gamba? Sebab warnanya kuning sikit2. So boleh lah menyamar jadi TIGER jap. Muahahah. Miauw2~

 
Kumpul tenaga..tido jap.. Miauw2~

Masa untuk mencari mangsa! Panjat pokok dulu. Miauw2~

Ok, nama kucing tersebut ialah Mico. Huahuahua. Faktor utama post pasal kucing? Sebab tidak ade idea nak cerita apa. T__T Apa-apa pun, happy HOLIDAYS to all. Kalau buat rumah terbuka tu, jemput2 lah. Apakah?? Ok, sekian saja buat waktu ini. Adios seniorita~gracias por visitar mi. ^_^

He teach us like SPARTAN.

Ada seorang lecturer ni, yang mengajar aku subjek TRIBOLOGY (subjek pasal friction/geseran between surface) sem ni. "Lecture notes" atau slide presentation die hanya mengandungi formula2 simple dimple dan ayat2 yang pendek sekerat. Cara die mengajar, ialah baca slides tu je tanpa further elaboration in which, student baca sendiri pon bolehhh. 

The point is, tiada example of question satu habuk pon dalam lecturer notes die tuh. To add the worst, tak ada buku rujukan pon available untuk subjek itu. Lagi2, student biasenye print lecture notes atau slide sebelum dtg ke kelas..tapi masalhnye lecture itu upload notes 30 minit sblm kelas start. Kalau student yang ada kelas sebelum kelas Tribology tu, cane nak print uploaded notes tu?? 

So, macam mana students nak faham subjek itu?? Example takde, rujukan takde, lecturer pon mengajar baca slides je, elaboration takde, lecture notes tak sempat print ditambah lagi ngn dialek lecturer tu yang susah nak faham (utk pengetahuan, lecturer ni berasal dr middle east). Bak kata, tak pergi kelas pon takpa. Duk rumah baca slide sendiri pun same je. Huhu..gile susah lah nak survive subjek ni! Not only me complain ok, student lain pon complain jugak. 

Sbb apa complain?? Selame ni, dah 4 tahun kitorg (students of final year) study kat universiti ni, kalau takde example dlm lecturer notes, at least ada buku rujukan dan kalau takde buku rujukan, ade lak example. In other words, takde la seteruk subjek Tribology itu sekarang. Ini kan..nape la lecturer itu mcm tu..bikin panas je! Kitorg harap dpt survive la..tak nak lah fail..final sem kot..nnt kene extend..susah pulak, dah la subjeck offer 1 tahun sekali iaitu pada sem yg sama tahun depan. Huh..

But come to think deeply of it, from my own opinion, inilah cabaran terbesar sepanjang blaja kt MMU neh. Must think positive. Takde rujukan ke ape..belajar jelah. Kwn aku pernah kata "nak berjaya subjek itu, kenalah minat lecturer itu". Ok, akan dicuba sedaya upaya. Wish me a good learning amigoo..ok? Thanks.


p/s: korang punye sistem belajar kat universiti mcm mana? sama atau lebih baik atau lebih teruk?

Love in Spain

Hola, como estas? Gracias por visitar mi. (^^)

Hehe..itulah bahasa Spanish "Hi, ape khabar? Terima kasih kerana melawat saya". Best lah pulak bahasa Spanish ni. Terbelit2 lidah nak cakap..haha. Ok lah, kali ni mau cakap ape2 yg terlintas difikiran ku~


Baru tgk SPY NEXT DOOR 2 hari lepas. 
Walau pun Jackie Chan berlakon, takde la best mane..but lawak, so worth of watching.

Main BOWLING kali kedua dlm hidupku! Muahahahaha..agak byk strike yg dilakukan yer.
Percaya lahh yer. Hihihihi..

Oh tidak lupe, kepada orang yang tengah blaja gitar dari saye, sile blaja elok2 yer.
Bayar gaji akhir bulan neh. Hihihihi.. =p

FYP masih diawangan walau dah masuk minggu ke-4 sem nih! Haiyoo..sakit tayaa.. 
Harap2 tidak mengelabah lah nanti..hahahuhu.. Ni tak termasuk assignmt dan tutorial lagik..huh.


Itu sajalah short update from me setelah tak dak idea nak tulis. Lagi pun busy sikit sebenarnya. Hurmm.. Ok amigoo, let's sleep! Malam sudey larut. Baca doa yer. Ameen~

Adios, que pase un buen día!
(Bye, have a nice day!)

New SMARTPHONE in town. =D

Alhamdulillah..finally I had brought my new Handphone. Actually I brought it a week ago. I reserve this post because I want to "feel" the excitement of using that Handphone first so I can tell u all a little bit my review on what is good and what is bad.

Before I go to further details, I would like to share with u some of my knowledge. Does u know what Mobile Operating System (OS) is? In desktop (PC) most of u would likely to use Windows XP, Vista, Windows 7 OS. But as technologies take a step forward, we are now able to "resize" that OS to be use in Handphone which this Handphone is then knew as SMARTPHONE. Several common applications in Smartphone is Instant Messagging (YM, Skype, etc), Google Map, Emails and many more! Greater applications are also existed but the price for this smartphone would certainly expensive.

Nowadays, top smartphone makers in 2009 according to source are; 
1 - NOKIA
2 - BLACKBERRY (RIM)
3 - APPLE
4 - HTC
5 - SAMSUNG

Please keep in mind that smartphone is different that usual handphone. The different could be recognize easily by the existence of Mobile OS. Some of Mobile OS that are currently used in smartphone are Windows Mobile OS, Android OS and Symbian OS. Ok, here, I want to focus mainly on the advantages of Android OS which could be found here.

NOW, announcing my new phone --- HTC TATTOO!


A brief introduction for this smartphone:
HTC Tattoo is also known as HTC Click and was introduced to the market (Taiwan) on 8th September 2009 followed by a month later to Europe market and finally Malaysian market a couple of week ago!

The HTC Tattoo is the first smartphone from the company with fully customisable covers. The phone's plastic shell can be removed and replaced with one of a design of the owner's choice. On October 12, 2009 HTC launched the TattooMyHTC website which offers pre-made designs for €11.99 or personalised designs for €14.99. Here some review.

So what are the specifications?
Camera : 3.2 Megapixel with autofocus, OS: Android 1.6 and HTC Sense, Connectivity: Bluetooth, Wi-Fi, Application: Google Map, GPS, Java, Touchscreen with nagaviate button, Price around 1.2K, and maybe the best is warranty of 2 years, and free to update software, applications, etc at any HTC center. More details on the specification click here

The disadvantages of this HTC Tattoo are there is no 3G and the battery life is not that good. But still, I would rate is 4.4 out of 5! So to anyone who is interested to buy this phone, I would like to say that it is worth.

 
Android (Robot) logo of HTC

Still don't get it? Want some more review on this phone? Nah, I give you a YOUTUBE review. Enjoy it! ^^


Ok, that's all from my review of HTC Tattoo. I know many of us would prefer Nokia and Sony Ericson over HTC. And also not many of us like to follow the trend of phone nowadays. Yeah, I also confused and don't really care on what is iphone, uphone, smartphone, blablabbaaphone before, as long as I has a phone to sms and call. But it's ok, cause now with my new phone, at least I can get a feel of touchscreen..haha. I LOVE IT!

P/s: thanks for read this post. (^^)

Pengalaman JAMMING!

Sesungguhnya saya baru balik dari JAMMING!! Wuhuuu~bestnye! Mission ni yang sepatutnya telah dilaksanakan berbulan2 yg lepas, tp asyik tertunda angkara kesibukan menelaah, assignments dan exams. Tapi malam ini (2 Feb) terlaksana jugak mission itu setelah dipaksa oleh rakan yang berkenaan. Huahahaha..


Lagu yang saye dan rakan2 berjaya jamming sampai habis:
- Chasing Cars (Snow Patrol), Wake Me up When September Ends (Greenday)

Lagu yang separuh lebih sket2 je saye dan rakan2 berjaya jamming:
- 21 Guns (Greenday), Mimpi yang Sempurna (Peterpan)

Lagu yang saya tgk rakan2 jamming je:
- Smell like Teen Spirit (Nirvana), Situasi (Bunkface)


Ok pembaca blog, jangan gelak yer. Itu sahaja yang berjaya jamming malam ini. Asbabnye, kitorg newbie. (^^) Hanya melepaskan gian utk jamming. Best ke ape! Rasa mcm nak main lagi je. Patutla org yg pekena jamming sekali, nak lagi. Org yg tak pernah rase mesti tak suke jamming. Termasuklah saye. Ape2 pun, jamming sekadar mengisi masa. Bukan hobi semata2..hahaha...

Adios amigoo~

Until I touch your hands~

Layan duhh lagu ni. Dah lama saye minat..tp tak tahu tajuk ape dan sape nyanyi. Sekarang sudah diketahui! Ape lagik, berulang kali lah layan sampai pengsan! HAHAHA. Ok people, this song is dedicated to all dudes and dudies out there, rock on!! MUSIC PLAYER di bawah. TQ.

David Archuleta - Touch My Hand.

Saw you from a distance
Saw you from the stage
Something about the look in your eyes
Something about your beautiful face

In a sea of people
There is only you
I never knew what the song was about
But suddenly now I do

Trying to reach out to you, touch my hand
Reach out as far as you can
Only me, only you, and the band
Trying to reach out to you, touch my hand

Can’t let the music stop
Can’t let this feeling end
Cause if I do it’ll all be over, I’ll never see you again
Can’t let the music stop
Until I touch your hand
Cause if I do it’ll all be over, I’ll never get the chance again
I’ll never get the chance again
I’ll never get the chance again

I see the sparkle of a million flashlights
A wonderwall of stars
But the one that’s shining out so bright is the one right where you are

Trying to reach out to you, touch my hand
Reach out as far as you can
Only me, only you, and the band
Trying to reach out to you, touch my hand

Can’t let the music stop
Can’t let this feeling end
Cause if I do it’ll all be over, I’ll never see you again
Can’t let the music stop
Until I touch your hand
Cause if I do it’ll all be over, I’ll never get the chance again
I’ll never get the chance again

Saw you from the distance
Saw you from the stage
Something about the look in your eyes
Something about your beautiful face

Can’t let the music stop
Can’t let this feeling end
Cause if I do it’ll all be over, I’ll never see you again
Can’t let the music stop
Until I touch your hand
Cause if I do it’ll all be over, I’ll never get the chance again
I’ll never get the chance again

Can’t let the music stop
Can’t let this feeling end
Cause if I do it’ll all be over, I’ll never see you again
Can’t let the music stop
Until I touch your hands
Cause if I do it’ll all be over, I’ll never get the chance again
I’ll never get the chance again

Trying to reach out to you, touch my hand
Reach out as far as you can
Only me, only you, and the band
Trying to reach out to you, touch my hand
Yeah, yeah, yeah


Kepada yg first time dengar, kalau best, silelah minat yer. Hihi. Layan bangat lagu ini sih. Tiba2 saja gwe jadi bagini. Layannnn..zasss~ btw, tak silap, David Archuleta pernah dtg ke Malaysia thn lps. Takpelah..saya hanya meminati lagunya. SEKIAN. ^^

p/s: credit goes to Bluberry