A Chapter Ends means A New Chapter Starts!

14 Jun 2010.

Alhamdulillah. Tamatlah sudah my study at MMU! Wow! Sepatutnya 14hb May hari tu sudah habis lepas paper last (Tribology), tapi ade satu kes PANAS yang menyebabkan kami (Mechanical student Final Sem) terpaksa extend 1 bulan lagi stay kat MMU angkara terpaksa ambil subjek tambahan. Subjek itu bernama MECHANICAL VIBRATION. Pokoknya, subjet tu ialah subjek elektif dalam course structure kami, jadi tak wajib ambil lah. Tapi kira-kira 2 minggu sebelum 14hb May, fakulti kami membuat satu meeting untuk mengishtiharkan subjek vibration tu wajib ambil. Ini kerana Degree kami 50-50 chances to be approved by Board of Engineer Malaysia (BEM). Apakah!!! 

Ini yang panas!! Sebabnya, pertama, adakah salah kami semua ini? Kenapa awal-awal MMU tak announce atau buat core subject terus bukan elective subject? Kedua, mula-mula masa meeting cakap kalau tak ambil subjek ni takpe, kami tetap boleh GRAD, tapi lastly cakap wajib ambil dan pass untuk grad. Cakap lain bikin lain. Sape tak panas hati? Diantara kami ada yang nak sambung Master dah, ade interview kerja, ade jugak yang akan masuk kerja dalam masa 1 bulan tu. Yang lebih teruk, FOREIGN students dari Maldives rela hati pulak nak datang jauh-jauh ke MMU balik semata-mata nak ambil subjek Vibration. Kami memang tak puas hati! Kami yang tak bersalah. Dah lah terpaksa guna lebih finance untuk stay 1 bulan lagi. Tapi MMU tak kisah semua tu. Meski pun look back at the positive side, at least kalau dah ade subjek vibration, ada chance lah Degree kitorang nak di terima oleh BEM. Namun overally, kami seolah-olah "Black Sheep"...

So bukan dengan niat memburukkan university aku sendiri, aku just nak shorkan kalau sesape punye adik, kawan, sedare mare nak ambil course Mechanical Engineering kat MMU, better think twice. It's still OK, though it still KO. Thanks!

Tekun! Tekun! Gila!

Ok lah. Cerita PANAS tu dah lepas, sekarang selepas 1 bulan "terperangkap" kat MMU ni, akhirnya tamatlah sudah Final Examination subjek Mechanical Vibration tu. Baguslah. Oh ya, last skali aku balik rumah ilah raya Cina lepas. Dah 4 bulan beb tak balik rumah! Aduhai..Sekarang ni tunggu result sajelah. Harapnya PASS. Kalau pass, InsyAllah boleh grad 1 August ni. Tapi grad pun tak semestinya Degree kami akan di terima oleh BEM, sebab BEM akan buat final decision bulan Jan 2011. Jadi isunya lepas grad, andai keperitan yang kami hadapi selama 1 bulan ni tidak membawa makna ape2, adakah kami "Black Sheep kuasa DUA"? Sapekah yang bersalah?? Boleh B*K*R MMU lepas ni!!!

Teetttt..hari ni sudah habis chapter TENAT itu. Harapnye.

Now the saddest part is coming. Kitorang bakal meninggalkan university ini. Macam biase, saat inilah yang GEMBIRA+SEDIH. Gembira sebab tak payah belajar lagi sebagai pelajar university. Sedih sebab tak jumpa dah kawan-kawan pasni. Uhu.. kadang-kadang rasa macam tak round habis lagi Melaka ni. Banyak lagi aktiviti tak buat. Lepas ni susah dah nak datang bile dah kerja atau sambung master. Cepatnya masa berlalu. 5 tahun macam tu je. Dalam masa ni banyak benda dialami dan mendewasakan kitorang. Ye. Memang lumrah benda-benda ini. Tapi inilah moment kitorang rase. Perasaan gembira sedih.. Dulu makan malam same-same, pegi kelas same-same, lepak same-same..sekarang masing-masing bawak haluan sendiri. Semoga kite ketemu lagi in the future, MY FRIENDS! 

Adios amigoo!

Itu lah serba sedikit luahan hati yang rase nak tertaip malam ni..ecehh. Semoga anda tidak puas membacanye. Walau pun panjang sikit, thanks for reading. Hurm. Lepas ini plan aku tidak dipastikan lagi. Sambung master? Course ape ye? Nak jadi CHEF boleh? Suke masak-masak ni. Hihihi. Kalau nak kerja..umm..ade recommendation? Tempat kerja anda perlukan fresh graduate? Ya, saye lah orang yang anda cari-cari! Hehe. Sekian, salam sejahtera. Have a nice day! ^__^

What to do if U want a successful life?

Someone in my past told me:

"To succeed in the subject that U are taking, 
U must develop interest in that subject and the lecturer who teach it"

Even though those words are simple, however for me it was very courageous. It has a very deep meaning and yet said by someone special. Now, what I want to share to U is something about your daily life that could be related to the words I mentioned earlier. That something is:

"Love what U do, do what U Love"

I hope that by my little words, it could burst your interest in whatever U are doing right now and in your plans in life later on. Live life for good. Be better. Be happy. And always smile. God is always there for us.

p/s: Thanks for that someone.

Engine Broke Down in the Morning. Urghh!!

Disebabkan hari ni ade kelas Mechanical Vibration (subjek yang terpaksa ambil), bangun awal dan penuh bersemangat. Habis bersiap, start lah engine si hijau kecil ku. Tapi.... tak boleh dihidupkan!! Aaaaa..ape hal lak neh! Berpeluh2 nak hidupkan engine. Tak boleh jugak. Minyak dah full. Ape masalahnya? Urghhh! Fade up gile. Terpaksa lah membatalkan niat suci murni iklas jujur baik rajin untuk pergi ke kelas hari ni. Perghh.. Nasib baik bukan kelas "penting". Tapi lepas ni macam mane lah nak hidupkan engine tu balik..

Oh! Today is 1st of June. A month of lot of things needs to be done.