Myanmar girl in my diary.


Today, a Myanmar girl who is accurately said as an operator at my production line injured badly at her head after hitting the handler of a trolley. The handler made from steel. Ouch!! It seems to be very bad because in a blink of eyes, the injured part of her head grown big! Oh God. Could be her skull may damage a bit? 

She cried and then collapse at the place of incident. Pity her. Moreover, this accident happens right in front of my eyes and only I’m the witness. Can U imagine how trauma I am right now? I just getting to know her, I mean getting to know how hard her life is. 

She’s the only member in her family that works at Malaysia. Her age could be old enough which is 29 but she like some girl at her early 20s. She knows nothing man, just like an innocent girl. Just 1 hour before the accident, we talk normally, but after that. Only God knows. I hope she will be well soon and work again.

Gua bikin bisnes kencang ma! Mau tahu?

Menurut buku karangan Zulkifli Musa yang saya baca, ada 5 kategori orang mendapatkan duit.

1) Kerja makan gaji sepenuh masa.

Tak dinafikan lebih 60% rakyat Malaysia bergantung harap pada majikan untuk dapatkan "ganjaran" di akhir bulan. Mereka terikat dengan perjanjian bertulis dengan majikan, sama ada swasta atau kerajaan. Selain menunaikan tanggungjawab sebagai seorang pekerja, mereka juga perlu patuh pada etika dan displin ketika bekerja. 

Kesusahan yang lazimnya dihadapi ialah:
   -   Susah nak dapat MC, AL dan sebagainya. Kena ikut procedure. Kalau 
        bos jenis terlampau tegas, merayulah kita.
   -   Kena jaga hubungan dengan bos dan pekerja lain. Kalau ada yang bermasam 
        muka tu, dah la kena mengadap hari-hari, tak ke stress kita nanti?
   -   Basic RM2000. Kita kerja macam nak patah tulang betis pun company 
        hargai ke? Kalau ada yang bagi imbuhan/pampasan itu ok la. Kalau tiada? 
        Kena tunggu kenaikan gaji lah nanti.
   -   Kejayaan datang dengan harga yang mahal. Ya. Ada sesetengah tak balik 
        rumah semata2 utk siapkan tugasan dan ambil hati bos. Bertahun lamanya 
        kerja akhirnya baru naik pangkat dan gaji.
    -  Untuk bujang mungkin senang. Tapi yang berbini, bersuami, apalah nasib 
        anak2 dirumah. Bahagiakah mereka?

Kesenangan yang lazimnya dinikmati ialah:
   -   Dapat gaji tetap akhir bulan. In other word - secure. Dapat juga bonus 
       tahunan. Wow!
   -   Khas untuk government workers only, ada duit pencen. Dah bersara dan 
       duduk tak buat apa pun gaji masuk. Malahan kalau umur tak panjang, duit 
       pencen diturunkan kepada anak2 pula.
   -   Mudah mendapatkan pembiayaan pinjaman - beli rumah, kereta, kad kredit.
   -   Mudah dapat bantuan perubatan di klinik panel dan hospital yang 
       dibiayai majikan.


2) Mereka yang menjalankan perniagaan.

Perniagaan kecil dan serdahana membentuk 90% daripada jumlah perniagaan di Malaysia. Perniagaan kecil tu macam jual burger, nasi lemak. Perniagaan serdahan pula seperti kilang buat keropok dan sebegainya. Jangan pandang rendah pada golongan peniaga ini. Pendapatan peniaga pasar malam mungkin mengatasi pendapatan anda. Baru - baru ni di bulan Ramadhan, ada peniaga yang dapat lebih RM800 satu hari ketika menjalankan perniagaan di bazar Ramadhan. Katakan selama 25 hari perniagaan itu telah dijalankan, maka 25x800= RM20 000! Dan katakan pula rakan kongsi perniagaan itu 4 orang, jadi setiap seorang dah dapat RM5000! Banyak bukan? 

Peniagaan kecil jika diusahakan dengan betul akan membuahkan hasil yang lumayan dan mampu berkembang menjadi perniagaan yang besar dan disegani. Contohnya - Tony Fernandes (AirAsia), Ananda Krishnan (Maxis), Lim Goh Tong (Genting) dan Maznah Hamid (Securiforce) yang dahulunya syarikat kecil tapi kini telah diperdagangkan di papan utama di bursa saham!


Kesusahan yang lazimnya dihadapi ialah:
   -   Bergantung pada modal, makin besar modal, makin besar perniagaan yang 
        boleh dijalankan.
   -   Tiada kemahiran dan pengetahuan meluas akan membantutkan 
        perkembangan perniagaan.
   -   Perlu bekerja dengan sangat tekun dan gigih pada permulaan perniagaan. 
        Bukan senang nak maju. Tinggilah risiko untuk menghadapi kegagalan. 
        Ini boleh melemahkan semangat berniaga.

Kesenangan yang lazimnya dinikmati ialah: 
   -   Peniagaan maju akan selalu menjanjikan pendapatan yang lumayan. 
        Apatah lagi jika sangat maju dan diuruskan oleh pekerja2 yang cekap,
        pemilik perniagaan itu boleh "goyang kaki"!
   -   Tiada karenah birokrasi untuk naik pangkat dan mendapatkan cuti!
   -   Tidak terikat dengan mana2 peraturan atau displin "orang lain". 
        Kita sendiri yang menentukannya.

3) Kerjaya berdasarkan bakat dan kebolehan.

Ada individu yang menerima pendapatan berdasarkan bakat dan kemahiran yang ada. Sebagai contoh - penyanyi, pelakon, penceramah, model, tukang masak dan penulis. Mereka dibayar mengikut kemampuan menghasilkan produk atau menawarkan servis yang laku di pasaran dan mempunyai nilai komersial.

David Beckham (pemain bola sepak) meskipun sudah agak berusia, tetapi khidmatnya masih ditagih LA Galaxy dan dibayar Euro 24.1 million setahun! Ini dikuti dengan Cristiano Ronaldo Euro 22.9 million dan Lionel Messi Euro 19.3 million. Senang cerita, kalau convert ke RM, anggaplah jumlah Euro 24.1 million itu bersamaan dengan RM 24.1 million. Banyak tu! 


Contoh orang Malaysia pula - Chef Wan. Siapa tidak mengenalinya? Bukan sahaja pandai memasak, malahan boleh berlakon dan mengacara. Cara spontannya dan karenahnya di kaca televisyen telah menarik ramai orang untuk meminatinya. Tanyalah ibu anda, siapa tak kenal Chef Wan? Dan disebabkan popularitinya ini, bayaran yang diterimanya pun sangat lumayan. 

Orang cakap, dah la kita buat apa yang kita suka, malahan dibayar lagi untuk khidmat/produk yang kita hasilkan itu. Siapa tak nak?

4) Mereka yang menjalankan pendapatan pasif.

Pendapatan pasif ialah sumber pendapatan "goyang kaki" yang hebat kerana boleh diperolehi dengan komitmen masa dan tenaga yang minimum. Misalnya kita sekarang ini - BLOGGERs, melalui ads ke, atau jualan online ke, ini telah dianggap pendapatan pasif. 

Banyak cara untuk mendapatkan pendapatan pasif. Antaranya melalui bidang hartanah. Menurut jutawan hartanah, Robert Kiyosaki, pendapatannya yang telampau banyak telah menyebabkan beliau bersara awal pada umur 40 tahun. Walau pun umur bersara masih muda, tapi simpanannya mampu membuatkan beliau membeli beberapa buah pulau di dunia ini! 

Pendapatan pasif mungkin antara jenis pendapatan yang terbaik setakat ini berbanding jenis pendapatan yang lain bukan? Nanti! Ada lagi! Di bawah ini diceritakan.

5) Kombinasi daripada senarai diatas.

Bayangkan anda suka memasak. Dan kerjaya anda sekarang ialah tukang masak yang tersohor di Malaysia. Pada waktu yang sama anda mengiklankan kemahiran anda serta produk anda di internet seperti blog dan sebagainya. Bukan setakat di Malaysia, di peringkat antarabangsa juga masakan sedap anda ditagih. Anda juga mempunyai berbidang tanah di serata Malaysia dan setiap tanah tersebut memberikan pendapatan yang lumayan kepada anda melalui penyewaan dan penjualan. Dan akhir sekali anda memiliki beberapa buah restoran dinamakan sempena nama anda di beberapa tempat di Malaysia. Bayangkan, pendapatan yang anda akan perolehi? Masya-Allah. Tuhan sahaja yang tahu betapa lumayannya pendapatan anda!


Kesimpulan daripada notes panjang lebar ni (harap tak jemu membacanya), ialah didunia ini ada banyak cara boleh dipilih untuk meyara hidup kita. Cuma cara yang kita pilih itu janganlah sesekali melibatkan unsur negatif seperti merompak, rasuah dan sebagainya. Memang kita mahu KAYA cepat, tapi kalau kayanya kita itu bukan dengan cara yang HALAL, azab api neraka akan menanti kita. Masya-Allah, jauhi lah aku darinya.

Semoga notes ini mampu meberikan motivasi dan ruang untuk anda berfikir mengenai masa depan anda. Ingat satu perkara ini - MALAS ialah PENYAKIT yang sangat BERBAHAYA.

Renung-renungkan dan selamat beramal.

Berjuta RM dalam dalam 5 tahun. Mampukah?


Pada mulanya apa yang anda fikirkan mengenai gambar di atas? Rasa cemburu? Nak sikit? Kalau dapat 1 ikat pun cukup. 1 ikat tu ada 20 keping, jadi 1 ikat dah RM2000! Baru satu. Cukup ke? Kalau lima ikat? RM5000! Kalau 50 ikat? RM50 000! 100 ikat pula? Masya-Allah..

Inilah apa yang anda mungkin telah mengerti - dunia zaman sekarang semuanya guna duit. Makin banyak duit seseorang itu, makin selesalah hidupnya. Nak bayar bil elektrik, bil telefon, bil internet yang bergunung tingginya itu senang. Nak beli pakaian yang berjenama dan mahal pun senang. Nak makan sedap-sedap kat hotel 6 bintang (AL-Buruj), kat restoran Arab dan seangkatan dengannya pun senang. Nak pegi melancong ke Korea, Australia, UK, US malahan Mexico, Afrika pun senang. Apatah lagi kalau nak beramal - sedekah bina masjid, pergi umrah. Segalanya serba serbi mudah. Masya-Allah..


Mahukah kita hidup dalam kesenangan seperti ini? Mungkin ada yang mahukannya secepat mungkin. 10 tahun lagi nak ada simpanan berbiliion ringgit dalam bank. Atau mungkin 8 tahun lagi? Atau pun 4 tahun lagi! Jadi, kalau mahu semua ini, bagaimana?

Ok. Sebelum pergi lebih lanjut, I just want to tell u guys, this note is not about MLM ke, jual barang ke, atau ajak masuk itu ini. Takdelah. Note ni untuk motivate kan u guys only. Harap maklum. Dan akan dikarang dalam note seterusnya. Jadi silakan membacanya! ^_^

Without Love. Aidilfitri.

The Raya mood is not end yet but the CUTI Raya is going to end soon. Tomorrow I'll be back to Shah Alam. 8 hours journey. I hope semuanya selamat dan dipermudahkan urusan olehNYA. Amin.

Actually the last time I went home was 5 months ago. For me, that is the longest period I apart from my beloved hometown. Hm..this Raya is really different because I feel awkward to celebrate it without him, my father. He left me just 1 month after last year Raya. And probably due to that matter, my house receive less guess than usual. 

In other words, kemeriahan Raya tahun ini dah tak seperti dulu.

Since my father answer Allah's call also, my mother health is exponentially drop, but sometimes rise a bit, just like a sinus+exponent curve. Yesterday she "jatuh terduduk" due to unseen slippery floor. And today she also "jatuh terduduk" again due to a leg at the old chair broken. I felt very pity for her. She is alright, don't worry. 

However deep in my heart I really scares if something like that will happen again. I hope not. Amin.

Well I really hate to see her doing housekeeping non-stop. Really. But even I told her to rest, she resist and saying that if she rest, she will be more tired. Hm.. for me, I can just help whenever I can. I don't want her to suffer alone. 

I'm going to be a good son for her. 
I want to make her happy till the end of her life.  


Mom, I love you so much.
Your love will never be replace with anything or anyone..

Ramadhan and South Korea.

Every time I read the news paper during Ramadhan month (especially 2 weeks before and after Raya), I shall view the page of people's dedication that studied or live overseas. I just love to see the photos and where the place those photos are. And at the end, I will talk to myself "when will I able to be like them?". 

Yeah..it's my kid's dream. However I still dream it until now. How I wish to further my studies abroad or just work there. The top list country that I want to go is SOUTH KOREA. Below I share with U for a pleasure view of some photos that I grab from the gOOgLe.cOm.


Well.. forget about bad images people say about South Korea. How about thinking only the good ones? Hm. I really wish to go there. Oh God help me! Lastly, kata orang Melayu "Hujan emas di negeri orang, Hujan batu di negeri sendiri". Renung - renungkan~ zassss!!

P/S: Last photo? Of course its the Taeguk Warrior!!

G.Na - Top Girl!

Assalamualaikum semua!

Alhamdulillah. Sudah 23 hari kita berpuasa ye? Sekarang masuk hari ke 24 pulak. Semoga amalan kita bertambah diakhir nak habis puasa ni dan bukannya makin kurang sebab duk sibuk shopping. Yala yala!

Dush! Dah berkulat blog ni. Malas betul mau taip-taip sekarang. Tapi sekali sekala best jugak kot. He..he.. Ok lah, walau ini bulan puasa, aku nak share benda yang tak patut share sket. Ha..ha.. rileks and steady! Ni ha, baru aku dengar, perasan dan minat lagu dari Canadian born Korea singer - G.Na. Best jugak ye lagunya.



Bagi yang tak pernah tengok video klipnya atau dengar lagunya, klik je bawah ni. Yang dah pernah, best ke? Emm.. best kan? Kan? Kan?



Ape pun, layan tu layan la jugak. Tapi yang paling penting, puasa jangan tak puasa. Marilah kita sama-sama meningkatkan amal kita. Cuma sekali sekala tu berhibur boleh lah kot..jangan terbawa-bawa sudah.

Wassalam wbt.

Mahu lihat badak air depan mata?

Salam to All.

Dalam cuti 3 hari, apa yang korang buat? Aku? Heheh. Bila dah dapat gaji ni memang COOL habislah cuti weekend. Dan sebab tu balance dalam bank pun COOL jugak. Erk. I mean nak habis dah..sob3. Kenapalah sekarang ni ade diskaun sempena 1 Mei? Kan dah tinggal 10 sen je dalam poket. 

Ok, weekend ni antara yang best aku telah melakukan adalah melawat ZOO Negara. Pehh..jauh juga. Ingat dekat je. Well, it's oklah. Apa salahnya membazir pitih untuk ekonomi negara sekali sekala. Kan? So dah tertangkaplah gambar beberapa haiwan yang agak menarik di perhatikan seperti dibawah.

Spesis baru: Spider-nyet.

Aku mahu pisangggg!

Oh, rebonding rambutku bukan murah ya.

Jangan pisahkan~ Aku dan air~

Spot something fishy about my **?


Gajah ini lah Tony Jaa pinjam dalam cerita Ong Bak.

Alaa..tak terkembang pula merak nih.

Well, akhir kata, berbelanjalah demi pembangunan ekonomi negara kita. Kita juga yang untung nanti. Tapi belanja berlebihan pula tak perlulah rasanya. Ingat, wise mind always good for a happy life style.

Cherish the One that U Love

For me, since I left my university life, it's hard to always updating my blog. Well, for this time I just want to share a great value that I learned.. which begin after I lost my father in Nov 2010.

It has been 5 months since he left me. I recall that the last time I meet him, talk to him and have a little argument with him was last Raya 2010. I never imagine that was the last time I see him breathing. All I know is when I come back to my hometown to see him in Nov, he is already in a very ill condition (nazak). Gyahhh.. I almost caught in tears when I type this. Hm..

At that time at the hospital, he could not speak or even open his eyes. Oh tuhan, besarnya dugaanmu. So I just prayed and hope that he will be better soon. I just really am missing him. Badly missing him. But God knows everything. Setiap yang bernafas pasti akan sampai ke ajalnya. Innalillah..on 17 Nov, he answer God's call to left this world. 

Now, 5 months after that, I still feel his "Scent" in my life. I hardly forget him. And for my mom, she is now the only one left for me. I don't want to regret losing her later. I want to make her feel happy for the rest of her life. No matter how hard it could be, I shall never threat her badly. I hope that she will have a long life so that I could live a blissful life. I love u, mom.

Incomplete photo of siblings

Japanese's Hitachi High Tech (HHT)

Today I learned 3 things.


FIRST, to make a story, during my work today, I can't solve a problem at the machine which if it unsolve will make the production output today low (Em.. by the way my company is a manufacturing company. So high output is a very pleasant thing to hear). 


Since I can't solve the problem, so I asked assistance from a Japanese's Hitachi High Tech (HTT) guy who is here, in Malaysia to support our company. Yelah.. jepun tu terer..kejap je dia solve problem tu. Lepas solve problem, somewhat, I'm dreaming to become just like him - a SUPERB ENGINEER.


But do believe me, at the end of the day I learned a thing - 
U are yourself, don't copy anybody. Be the SUPERB by being it in your style, but of course be a REAL SUPERB.


SECOND, I learned that forgiving people who make you fell down, sad, etc is hard. But if you do so, your burden (like dark aura) is gone and you can be HAPPY again. So, jadilah seorang yang pemaaf.


THIRD, in conjunction with second is, THINK POSITIVE in every things occur in your life. Yet, the positive attitude will surely brighten your up to live a happier life. So people, be positif-lah.


That's all. Have a good reading and learn!! ^__^

Altec Lansing a Good Brand?

I brought a new Speaker today!

 
The price is undisclosed. But I just want to show off a bit. Sorry!

Lalang dan manusia.

LALANG. Hidup kita sebenarnya bagaikan lalang bukan? Kerana apa? Mudah terikut2. Tiada pendirian. Tiada kesyukuran. Tiada usaha. Ya!

Ditiup kiri ke kiri, ditiup kanan ke kanan.

Pedoman Hidup: Tiada orang akan mengubah nasib kita seandainya kita tidak berusaha mengubahnya sendiri. Renung renungkan. Wallahualam.

CN Blue - LoVe LiGHT

Presenting for your ears pleasure a lovely acoustic song by CN BLUE - LOVE LIGHT. The melody and meaning of this song are very deep and romantic.

Lyrics (English)

When I look at you my face gets red
When I see you my heart goes thump thump
I talk with shyness like a kid
When I look at you I just smile out of nowhere
Like a fool I keep doing that
I think love came to me

You’re the president of my heart
You’re my chests’ star embroider
I’m Genie for you girl
You make me stop breathing
Whatever you want
Because I love you
There’s no reason for my love you know

You’re a darling
You’re more beautiful than the stars above in the night sky
The shining thing deep inside my heart
My own love light

I love you darling
Give me light next to me whenever
Every night I look at you
And you’re beautiful even when I look at you
You’re my love light

When I see you I feel like I'm up on the clouds
It may be immature but I keep doing this
I tihnk love came to me

I love you lovely
Even if I close my eyes I see you
Looking at you like this
You’re still blinding even when I see you
You’re my love light

Lyrics (Romanized)

Geuh del bo myun ul gool ee bbal geh jigo
Geuh del bo myun ga seum ee doogeun doogeun
Ah ee chuh lum soo joob geh mal hago
Geuh del bo myun gwen siri oo seum ee na
Babo chuh rum ja ggoo man geuh leh
Ama neh geh sarang ee on gut gatah

Geuh deh neun neh ma eum sok eh president
Neh ga seum eh byul soo noh ji
I’m genie for you girl
Neh soom eul mut geh haji
Geuh deh ga won ha neun gun da
Nuh reul sarang ha ni gga
Neh sarang eh ee yoo neun ub jan ah you know

Geuh deh neun darling
Bam ha neuk byul bit boda ah reum da wuh yo
Neh mam sok gip peun got eh suh ban jjak guh li neun
Naman eh sarang beet

Geuh del reul sarang heyo darling
Uhn jena neh gyut hae suh beet cheul neh joyo
Meh il bam bara bogo
Bara bwado ah reum dawuh yo
Geuh den nah eh sarang beet

Geuh del leul bo myun goo reum eul na neun gi boon
Yoo chi heh do ja ggoo man geuh leh ama neh geh sarang ee on gun ga bwah

Geuh del leul sarang heyo lovely
Doo noon eul gam ah bwado geuh deh bo yuh yo
Ee luh geh bara bora go
Bara bwado noon ee boo shuh yo
Geuh den nah eh sarang beet.

Nak kerja sebagai Bonding Engineer?

Okay, sudah ramai yang bertanya tapi nyata belum puas, maka hendaknya dinyatakan lagi. Maka tersebutlah alkisah istimewa yang akan kusampaikan ini. 

QUESTION:
Sekarang ape kerja ko?

ANSWER 1:
Bonding engineer (Usah Google, takkan jumpanya ape kerja ni).

ANSWER 2:
Aku kerja, kena jaga machine yang besar dan panjangnya about 10m. Machine ni akan bond (gam,l ekat, cantum) kepingan electronic film dan sebatang board (lebih kurang macam pembaris yang panjangnya 50cm) pada sekeping kaca (80cm x 60cm) yang dipanggil LCD. Siren machine ni akan berbunyi bila ada masalah. Jadi yang settle kan masalah tu aku lah. So basically, my major tasks are to take care of the machine and also the quality of the product produced.

ANSWER 3:
My work place is Panasonic Liquid Crystal Display Malaysia (PLDM). Company ni baru bertapak 3 tahun kt Malaysia dan merupakan pembekal utama "bahagian dalam" TV Panasonic. In fact, my department baru je 9 bulan ditubuhkan and I already work for 8 months. So basically, PLDM now is growing and so do my jobs and responsibility as an engineer.

I must wear this JUMP SUIT to enter my work place.
Mesti korang cakap rimas nak pakai Jump Suit kan? Biasalah. Tapi dah lame kerja macam aku ni rasa dah biasa dah. Nak info lebih lanjut? Ape kate join aku kerja kat PLDM. Kuang3~

U who read this, would U help me?

Assalamualaikum.

Hola como estas?

Jarang update blog. Sebabnya? Di bawah ini disenaraikan:
- Tiada masa sebab sekarang dah bekerja
- Earning kat Nuffnang tak susah nak naik dah sejak azam nak berblog balik dulu.
- Nuffnang macam dah takde maksud kat blog ni. 
- Malas menaip. HAHA.
- Internet slow sangat.

Oh please help me!! Kalau boleh nak jugak aktif berblog nih. At least boleh isi masa lapang ke, buat kawan ke dan pada waktu yang sama dapat side income. Tapi masalah2 tersenarai itu MEMBANTUTkan ku!

Jadi kawan2, ada suggestion? I need your help, hurry!

Cara makan minum untuk kurus.

Hari hari kita duk makan minum ini pasai apa? Nak hidup saja ka? Bukan. Kita makan minum selain daripada untuk meneruskan hidup, tapi sebagai menjalankan ibadah kepada-NYA. Umumnya ibadah disini sebab makan minum itu dapat menjaga kesihatan kita supaya dapat meneruskan ibadah kepada Allah. Ok. Kali ini Ustaz Amad, eceh..takde..saya manusia biasa je yang nak menyampaikan ajaran yang baik iaitu cara makan dan minum RASULULLAH.

Gambar Untuk Melaparkan Anda Sahaja
PEMILIHAN MAKANAN

Makanan ini tak boleh campur2 selamba badak je. Sebab dalam makanan ada ion lah, zarah lah, dan macam2 lagi. Bayangkan kalau ion-(ikan) bercampur ion+(ayam), pastu berlaku tindakbalas biokimia, takkan meleto00oop ke usus kita nanti? Antara makanan yang tak boleh campur ialah :

1) Ayam + Susu
2) Cuka + Susu
3) Ikan + Susu
4) Ikan + Telur Ayam
5) Buah + Susu
6) Daging + Susu
7) Daging + Ikan

CARA MAKAN

Mulakanlah dengan Bismillah. Tanda kita bersyukur kepada tuhan dan kepada tuhan kita beribadah (makan). Sebaiknya makan, gunalah tangan. Sebab ditangan kita ada banyak enzim yang membantu pencernaan makanan. Jangan pula tinggalkan sisa makanan. Itu "rezeki" kita. 

Akhiri dengan menghisap jemari kita. Sebab sekali lagi, ada enzim yang banyak disitu yang membantu pencernaan makanan yang kita makan tadi.

CARA MINUM

Jangan sesekali menghembuskan nafas kedalam gelas bile korang minum. Asbabnya, air tu mengandungi ion H2O dan hembusan nafas kite mengandungi CO2. Jadi bila bercampuq.. jadilah siRaP LaiCi! Ehh..shilap. Kalau bercampur jadilah H2CO3 yakni bahan yang berASID.

Jadi kalau duk selalu tiup air panas tu pun same lah effect nya dong.
Dan gwa bagi cara terbaik minum gwa iaitu minum seteguk senafas.

Itu jelah kot yang bisa dikongsikan. Sesungguhnya sunnah ajaran RASULULLAH s.a.w. sangat bermanafaat untuk kesihatan kita. Bukan setakat dapat pahala sebab beramal, malahan tubuh badan pun sihat sejahtera. InyAllah..sama2 lah kita amalkan. ^__^

HoooT Offer

Sekarang ini banyak sangat jawatan kosong. Company besar2 pula tuh. Gatal rasanya tangan nak apply. Yela..salary offer semuanya lumayan. Tak caya? Hang pi la bukak Jobstreet. Kat site lain belambak lagi. But for me yang dah dekat 6 bulan keje ni, rasanya better timba pengalaman at least 1 year kot. Kan? 

Ok, that's all for this small update. Cheers~ ^__^

4 Times 1 = 1111

HAPPY NEW YEAR!

My friends, how about your wishes last year? Achieved or not? What ever it is, let's set new wishes this year. Or let last wish continuous? Well, for me, lot of events occurred for the year 2010. As example, I finished my 5 year study at MMU in June, convocation ceremony attended by my parents on 1st August, get my 1st job which I started to work on 2nd August, my dad pass away.. (memories with him still lingers in my mind) and lastly at last I own a car!

Sekadar Hiasan =p

If you want to go elsewhere, walk it on your own feet.
The scars you had show the effort you had made.
So look up, dont look down. 
Raise your voice and your strength.
You can do it!
Sketch out your pitiful dreams harder than anyone!

Ok friends, I just want to wish u a happy new year 2010. May God always bless u.