Nak kerja sebagai Bonding Engineer?

Okay, sudah ramai yang bertanya tapi nyata belum puas, maka hendaknya dinyatakan lagi. Maka tersebutlah alkisah istimewa yang akan kusampaikan ini. 

QUESTION:
Sekarang ape kerja ko?

ANSWER 1:
Bonding engineer (Usah Google, takkan jumpanya ape kerja ni).

ANSWER 2:
Aku kerja, kena jaga machine yang besar dan panjangnya about 10m. Machine ni akan bond (gam,l ekat, cantum) kepingan electronic film dan sebatang board (lebih kurang macam pembaris yang panjangnya 50cm) pada sekeping kaca (80cm x 60cm) yang dipanggil LCD. Siren machine ni akan berbunyi bila ada masalah. Jadi yang settle kan masalah tu aku lah. So basically, my major tasks are to take care of the machine and also the quality of the product produced.

ANSWER 3:
My work place is Panasonic Liquid Crystal Display Malaysia (PLDM). Company ni baru bertapak 3 tahun kt Malaysia dan merupakan pembekal utama "bahagian dalam" TV Panasonic. In fact, my department baru je 9 bulan ditubuhkan and I already work for 8 months. So basically, PLDM now is growing and so do my jobs and responsibility as an engineer.

I must wear this JUMP SUIT to enter my work place.
Mesti korang cakap rimas nak pakai Jump Suit kan? Biasalah. Tapi dah lame kerja macam aku ni rasa dah biasa dah. Nak info lebih lanjut? Ape kate join aku kerja kat PLDM. Kuang3~

No comments: