Cara makan minum untuk kurus.

Hari hari kita duk makan minum ini pasai apa? Nak hidup saja ka? Bukan. Kita makan minum selain daripada untuk meneruskan hidup, tapi sebagai menjalankan ibadah kepada-NYA. Umumnya ibadah disini sebab makan minum itu dapat menjaga kesihatan kita supaya dapat meneruskan ibadah kepada Allah. Ok. Kali ini Ustaz Amad, eceh..takde..saya manusia biasa je yang nak menyampaikan ajaran yang baik iaitu cara makan dan minum RASULULLAH.

Gambar Untuk Melaparkan Anda Sahaja
PEMILIHAN MAKANAN

Makanan ini tak boleh campur2 selamba badak je. Sebab dalam makanan ada ion lah, zarah lah, dan macam2 lagi. Bayangkan kalau ion-(ikan) bercampur ion+(ayam), pastu berlaku tindakbalas biokimia, takkan meleto00oop ke usus kita nanti? Antara makanan yang tak boleh campur ialah :

1) Ayam + Susu
2) Cuka + Susu
3) Ikan + Susu
4) Ikan + Telur Ayam
5) Buah + Susu
6) Daging + Susu
7) Daging + Ikan

CARA MAKAN

Mulakanlah dengan Bismillah. Tanda kita bersyukur kepada tuhan dan kepada tuhan kita beribadah (makan). Sebaiknya makan, gunalah tangan. Sebab ditangan kita ada banyak enzim yang membantu pencernaan makanan. Jangan pula tinggalkan sisa makanan. Itu "rezeki" kita. 

Akhiri dengan menghisap jemari kita. Sebab sekali lagi, ada enzim yang banyak disitu yang membantu pencernaan makanan yang kita makan tadi.

CARA MINUM

Jangan sesekali menghembuskan nafas kedalam gelas bile korang minum. Asbabnya, air tu mengandungi ion H2O dan hembusan nafas kite mengandungi CO2. Jadi bila bercampuq.. jadilah siRaP LaiCi! Ehh..shilap. Kalau bercampur jadilah H2CO3 yakni bahan yang berASID.

Jadi kalau duk selalu tiup air panas tu pun same lah effect nya dong.
Dan gwa bagi cara terbaik minum gwa iaitu minum seteguk senafas.

Itu jelah kot yang bisa dikongsikan. Sesungguhnya sunnah ajaran RASULULLAH s.a.w. sangat bermanafaat untuk kesihatan kita. Bukan setakat dapat pahala sebab beramal, malahan tubuh badan pun sihat sejahtera. InyAllah..sama2 lah kita amalkan. ^__^

HoooT Offer

Sekarang ini banyak sangat jawatan kosong. Company besar2 pula tuh. Gatal rasanya tangan nak apply. Yela..salary offer semuanya lumayan. Tak caya? Hang pi la bukak Jobstreet. Kat site lain belambak lagi. But for me yang dah dekat 6 bulan keje ni, rasanya better timba pengalaman at least 1 year kot. Kan? 

Ok, that's all for this small update. Cheers~ ^__^

4 Times 1 = 1111

HAPPY NEW YEAR!

My friends, how about your wishes last year? Achieved or not? What ever it is, let's set new wishes this year. Or let last wish continuous? Well, for me, lot of events occurred for the year 2010. As example, I finished my 5 year study at MMU in June, convocation ceremony attended by my parents on 1st August, get my 1st job which I started to work on 2nd August, my dad pass away.. (memories with him still lingers in my mind) and lastly at last I own a car!

Sekadar Hiasan =p

If you want to go elsewhere, walk it on your own feet.
The scars you had show the effort you had made.
So look up, dont look down. 
Raise your voice and your strength.
You can do it!
Sketch out your pitiful dreams harder than anyone!

Ok friends, I just want to wish u a happy new year 2010. May God always bless u.