Lalang dan manusia.

LALANG. Hidup kita sebenarnya bagaikan lalang bukan? Kerana apa? Mudah terikut2. Tiada pendirian. Tiada kesyukuran. Tiada usaha. Ya!

Ditiup kiri ke kiri, ditiup kanan ke kanan.

Pedoman Hidup: Tiada orang akan mengubah nasib kita seandainya kita tidak berusaha mengubahnya sendiri. Renung renungkan. Wallahualam.

CN Blue - LoVe LiGHT

Presenting for your ears pleasure a lovely acoustic song by CN BLUE - LOVE LIGHT. The melody and meaning of this song are very deep and romantic.

Lyrics (English)

When I look at you my face gets red
When I see you my heart goes thump thump
I talk with shyness like a kid
When I look at you I just smile out of nowhere
Like a fool I keep doing that
I think love came to me

You’re the president of my heart
You’re my chests’ star embroider
I’m Genie for you girl
You make me stop breathing
Whatever you want
Because I love you
There’s no reason for my love you know

You’re a darling
You’re more beautiful than the stars above in the night sky
The shining thing deep inside my heart
My own love light

I love you darling
Give me light next to me whenever
Every night I look at you
And you’re beautiful even when I look at you
You’re my love light

When I see you I feel like I'm up on the clouds
It may be immature but I keep doing this
I tihnk love came to me

I love you lovely
Even if I close my eyes I see you
Looking at you like this
You’re still blinding even when I see you
You’re my love light

Lyrics (Romanized)

Geuh del bo myun ul gool ee bbal geh jigo
Geuh del bo myun ga seum ee doogeun doogeun
Ah ee chuh lum soo joob geh mal hago
Geuh del bo myun gwen siri oo seum ee na
Babo chuh rum ja ggoo man geuh leh
Ama neh geh sarang ee on gut gatah

Geuh deh neun neh ma eum sok eh president
Neh ga seum eh byul soo noh ji
I’m genie for you girl
Neh soom eul mut geh haji
Geuh deh ga won ha neun gun da
Nuh reul sarang ha ni gga
Neh sarang eh ee yoo neun ub jan ah you know

Geuh deh neun darling
Bam ha neuk byul bit boda ah reum da wuh yo
Neh mam sok gip peun got eh suh ban jjak guh li neun
Naman eh sarang beet

Geuh del reul sarang heyo darling
Uhn jena neh gyut hae suh beet cheul neh joyo
Meh il bam bara bogo
Bara bwado ah reum dawuh yo
Geuh den nah eh sarang beet

Geuh del leul bo myun goo reum eul na neun gi boon
Yoo chi heh do ja ggoo man geuh leh ama neh geh sarang ee on gun ga bwah

Geuh del leul sarang heyo lovely
Doo noon eul gam ah bwado geuh deh bo yuh yo
Ee luh geh bara bora go
Bara bwado noon ee boo shuh yo
Geuh den nah eh sarang beet.

Nak kerja sebagai Bonding Engineer?

Okay, sudah ramai yang bertanya tapi nyata belum puas, maka hendaknya dinyatakan lagi. Maka tersebutlah alkisah istimewa yang akan kusampaikan ini. 

QUESTION:
Sekarang ape kerja ko?

ANSWER 1:
Bonding engineer (Usah Google, takkan jumpanya ape kerja ni).

ANSWER 2:
Aku kerja, kena jaga machine yang besar dan panjangnya about 10m. Machine ni akan bond (gam,l ekat, cantum) kepingan electronic film dan sebatang board (lebih kurang macam pembaris yang panjangnya 50cm) pada sekeping kaca (80cm x 60cm) yang dipanggil LCD. Siren machine ni akan berbunyi bila ada masalah. Jadi yang settle kan masalah tu aku lah. So basically, my major tasks are to take care of the machine and also the quality of the product produced.

ANSWER 3:
My work place is Panasonic Liquid Crystal Display Malaysia (PLDM). Company ni baru bertapak 3 tahun kt Malaysia dan merupakan pembekal utama "bahagian dalam" TV Panasonic. In fact, my department baru je 9 bulan ditubuhkan and I already work for 8 months. So basically, PLDM now is growing and so do my jobs and responsibility as an engineer.

I must wear this JUMP SUIT to enter my work place.
Mesti korang cakap rimas nak pakai Jump Suit kan? Biasalah. Tapi dah lame kerja macam aku ni rasa dah biasa dah. Nak info lebih lanjut? Ape kate join aku kerja kat PLDM. Kuang3~

U who read this, would U help me?

Assalamualaikum.

Hola como estas?

Jarang update blog. Sebabnya? Di bawah ini disenaraikan:
- Tiada masa sebab sekarang dah bekerja
- Earning kat Nuffnang tak susah nak naik dah sejak azam nak berblog balik dulu.
- Nuffnang macam dah takde maksud kat blog ni. 
- Malas menaip. HAHA.
- Internet slow sangat.

Oh please help me!! Kalau boleh nak jugak aktif berblog nih. At least boleh isi masa lapang ke, buat kawan ke dan pada waktu yang sama dapat side income. Tapi masalah2 tersenarai itu MEMBANTUTkan ku!

Jadi kawan2, ada suggestion? I need your help, hurry!