Hukum Tertinggal Doa Qunut Ketika Solat Subuh

Umumnya kita selalu membaca doa Qunut ketika rakaat kedua di dalam solat subuh. Tetapi apa hukumnya? Kalau kita tertinggal tidak mengapakah? Ada juga yang keliru apabila imam TIDAK membaca Qunut di Mekah. Sedangkan antara orang yang mempunyai iman terpuji di bumi ini pun tidak membacanya, apatah lagi kita? Jadi kepada sesiapa yang tidak pasti, bacakan dibawah ini.


Dalam Islam sunni, ada 4 mazhab (aliran). Antaranya ialah Syafi'e iaitu mazhab yang kebiasaannya menjadi ikutan oleh muslim di Malaysia. 4 mazhab ini ada banyak percanggahan pendapat mengenai ibadah atau perlakuan yang SUNAT tetapi tiada perbezaan pula mengenai yang WAJIB. Contohnya doa Qunut dianggap sunat yang sangat digalakkan oleh Imam Syafi'e tetapi tidak digalakkan oleh sesetengah mazhab lain.

Jadi sudah jelaslah untuk kita sebagai orang Malaysia, yang terbaik kita ikutlah ajaran Syafi'e supaya tidak terlalu berbeza dengan orang lain. Nanti kalau berbeza orang mungkin boleh fikir bukan-bukan pulakan. Kesimpulannya, doa Qunut ialah SUNAT yang digalakkan. Jika tertinggal, haruslah orang itu melakukan Sujud SAHWI. Tetapi tidakla pula tidak sah solatnya jika tertinggal Qunut dan Sahwi.

Selamat beramal, dan sebarkan kepada yang lain! Link 1, Link 2.

No comments: